Roditelji beba, starosti do godinu dana, dobijaju besplatne „Bebi parking karte“, koje omogućavaju 30 sati parkiranja automobila, koji je u vlasništvu podnosioca zahteva, u svim parking zonama u Beogradu. Jedna „Bebi parking karta“ važi 60 minuta i jedinstvena je za sve tri zone. Dakle, i pre nego što dobijete bebu, trudnice imaju ovu pogodnost. Ona se nalazi u mnogim garažama u prestonici, ali i ispred šoping centara

- Za sve nove roditelje, možete se prijaviti za tu uslugu u parking servisu do navršenih godinu dana starosti deteta. Mada, uslugu možete koristiti i nakon godinu dana, sve dok ne iskoristite svojih 30 sati - objasnila je Ana Vranješ, mama i preduzetnica koja je pokrenula ovako važnu temu.

Potrebna dokumentacija

Od dokumentacije će vam biti potrebna lična karta, saobraćajna i izvod iz matične knjige rođenih deteta. Sve ostalo se dešava elektronski. Ranije su postojale neke štampane karte, međutim danas je to sve elektronski. Samo što ne postoji mogućnost online prijave, dakle moramo da odemo direktno do parking servisa - kaže Vranješ.

Uputstvo za korišćenje bebi parking karte

Kako je parkiranje vremenski ograničeno na jedan, dva ili tri sata, u zavisnosti od željene zone parkiranja, potrebno je da korisnik na karti obeleži datum, sat i minut kada je započeo parkiranje, a potom da jednu, dve ili tri karte (u zavisnosti od dužine parkiranja), postavi na vidljivom mestu sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla, poštujući propisano vremensko ograničenje zone u kojoj je vozilo parkirao.

Na vama je samo da kada aktivirate uslugu, počnete da je koristite tako što ćete se normalno parkirati na bilo koje mesto. Nema potrebe da šaljete poruku niti bilo šta. Već kada kontrolor prođe i proveri vaše vozilo, vama će se skinuti 1 sat i stići će vam SMS poruka sa obaveštenjem u tome koliko vam je još sati ostalo. Tako da vam ovih 30 sati zapravo može trajati mnogo duže, s obzirom da ako kontrolor ne prođe u tom trenutku, vama se sat neće ni otkucati. Tako da, zaista je praktična stvar - rekla je Ana za Nova TV.

A ukoliko roditelji nisu sigurni koliko sati parkiranja im je ostalo, to mogu proveriti u Parking servisu.

Jedna korisnica TikToka, objasnila je i kako u praksi „Bebi parking karte“ koriste iz njenog iskustva.

(Blic/Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore