Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO DA PUSTITE DETE DA POGREŠI: Kroz neke neuspehe razvija se čak i osećaj odgovornosti!

Deca uče na greškama, a ovo su četiri razloga zašto ne treba da ih svaki put ispravljamo!

 tata i dete.jpg Izvor: Shutterstock

Roditelji nastoje da pokažu pravi put deci, da ih pravilno uče i vaspitavaju, a na tom putu deca ipak prave greške iz kojih uče. Evo zašto su ponekad greške dobre!

Preveliko ukazivanje na greške i zablude nije dobro jer deca mogu da razviju strah od toga da neće nešto uraditi ispravno. Zato ima više razloga zbog kojih su greške korisne, a evo nekih!

1. Deca se ohrabruju da otkrivaju novo. Greške ih navode da nešto pokušaju više puta, i da pronađu neki nov način. Naučnici su do velikih saznanja došli upravo kroz greške. Zato nikada ne treba decu da uveravamo ili im pokazujemo kako je greška nešto loše.
2. Kada u školi učitelj zada zadatak, često dobija mnogo različitih rešenja dok ne stigne ono pravo. Pri tome nikada nema samo jednog rešenja - ako bi tako bilo, izgubila bi se njihova sposobnost za istraživanjem. Najbolje je dati priliku detetu da ima svoje, originalno rešenje koje će obrazložiti. Ne treba da korigujete svaku sitnicu kod deteta, pustite ga da samo nalazi način da nešto uradi ili sazna.
3. Osećaj za uspeh se takođe može steći kroz greške. Dete kome je sve "serivrano" nikada neće naučiti da samo dođe do rešenja, da se trudi i uživa u plodovima svog napora da nešto savlada ili napravi. Na ovaj način dete razvija svoje kognitivne sposobnosti i razvija volju da dalje istražuje, saznaje, da se razvija.
4. Razvija se osećaj odgovornosti! Kroz greške i samostalno otkrivanje sveta deca će steći više smaopouzdanja, a time i odgovornosti. Ako im ne bismo dali dovoljno poverenja, oduzeli bismo im mogućnost da sazrevaju kroz različite situacije pa i one u kojima greše.

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:33
SUTRA NASTAVNAK DIJALOGA U BRISELU: Priznanje Kosova ili ekonomske teme?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica