Baka i unuci imaju svoje supr moćno carstvo odnosa - to je posebna dimenzija ljubavi. Najbolje bake su one koje znaju kako da poštujući određena pravila održavaju atmosferu ljubavi i međusobnog poštovanja u porodici.

Ovih 6 znakova pokazuje da ste baš vi super baka:

1. Superbaka ne grdi roditelje pred decom
Superbaka se mudro ponaša tokom svađa između mama i tata, zauzimajući neutralan stav. Pored toga, ona ne dozvoljava sebi da ocenjuje postupke odraslih u prisustvu dece - to katastrofalno podriva autoritet roditelja u očima deteta i izaziva sukobe u porodici.

Preporuka: tokom svađe ili svađe roditelja, superbaka će odvratiti dete nečim zanimljivim, odvesti ga u drugu sobu ili u šetnju. U idealnom slučaju, ona će se šaliti i zabavljati, pokazujući detetu da nema ništa loše u sukobu između mame i tate. Na detetova pitanja o svađi, ona će odgovoriti da se mama i tata toliko vole, ali da je u redu što se ponekad posvađaju.

2. Superbaka unapred upozorava na posete
Kada deca postanu roditelji, njihovi dani se često planiraju bukvalno iz minuta u minut. Neočekivani dolazak čak i najomiljenije bake može potpuno poremetiti planove i pokvariti raspoloženje. Štaviše, u takvoj situaciji odrasli roditelj se ponovo oseća kao dete – kao da je neko ušao u njegovu sobu bez kucanja.

Preporuka: bolje je da o poseti obavestite dan-dva unapred, ali ako iznenada želite da posetite, potrebno je da pozovete i pitate da li vlasnici kuće imaju vremena. Dajte im vremena da završe svoje poslove i odlože stvari i igračke: stavljaće konstrukcione setove u kutije, skupljaće automobile u garažama, sakriti mekane igračke u fiokama ispod kreveta.

3. Superbaka ima svoj prostor i interesovanja.
Idealna baka voli i ceni život – ne samo svoju decu i unuke, već i svoj. Žena koja sedi kod kuće, gleda serije, ide samo u prodavnice i klinike, a na praznike u park, teško da će moći da pleni svoje unuke ili vodi razgovor o bilo čemu osim o politici i reformama.

Preporuka: baki ne bi škodilo da se bavi bilo kojim dostupnim sportom (pilates, hodanje, plivanje) i, koliko je u stanju, vodi aktivan životni stil: putuje, posećuje pozorište, koncerte, upoznaje nove ljude. Primer se može uzeti od neverovatnih Instagram dama koje već imaju više od 60 godina.

4. Superbaka daje savete kada je pitaju
Idealna baka daje savet samo kada vidi da je potreban ili tražen. Ona pažljivo iznosi svoje mišljenje i deli svoje iskustvo, ali ne insistira na svome, jer razume: mišljenje njene bake nije konačna istina. Deca i unuci to cene.

Preporuka: ako vam se čini da je vreme da date neki savet, samo pitajte: "Da li želite da pokušamo zajedno da rešimo ovaj problem?" Najverovatnije će odgovor biti pozitivan, ali u slučaju odbijanja, nemojte biti uznemireni - deca teže da budu nezavisna, što znači da su pravilno vaspitana.

5. Superbaka ne dozvoljava ono što joj roditelji zabranjuju
Svima nam se čini da samo mi znamo šta je najbolje za dete, ali za njega su na kraju odgovorni roditelji. Oni su ti koji imaju pravo da odlučuju šta će hraniti, gde da ih vode, kako da ih oblače. Stoga, u pozadini roditeljskih zabrana i babine permisivnosti, sukobi se najčešće dešavaju tamo gde je dete gubitnik.

Preporuka: čak i ako vam se čini da mama i tata nisu u pravu, a unuk ili unuka žive u preteranoj strogosti, ne treba da se mešate u njihovo vaspitanje. Bake su imale priliku da odgajaju decu po sopstvenom nahođenju, ali sada je vreme za mlade. Možete se složiti sa roditeljima o bezazlenom kršenju: na primer, idite u šetnju kroz lokve po kiši, nosite vodootpornu odeću i psremite detetu kolače umesto kupovnih slatkiša.

6. Superbaka ne brine o glupostima
Koliko god bilo teško, idealna baka pažljivo prati svoje raspoloženje i shvata da se strahovi, anksioznost i neizvesnost lako prenose na decu i unuke. Zbog toga neće zvati unuka nekoliko puta dnevno kada ostane sam kod kuće da sazna da li je jeo. I neće pretpostaviti da su prijatelji njene unuke koji slušaju tešku muziku "banditi i narkomani"

Preporuka: treba verovati unucima i deci. Uzbuđenje je rezultat straha da će mladi ponovo pogrešiti i upasti u nevolje. Ali ovo je njihov život, i on (kao nekada u životima današnjih superbaka) mora da ima svoje greške i neuspehe. Zadatak starije generacije je da podrži decu, uliva poverenje u njihove sposobnosti.

 BONUS VIDEO:

Gde spavaju bebe u Škotskoj TikTok/bethaniesdiary

(Yumama/T.A.S.)