Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesto za zabavu i učenje: Zašto su igre u baricama korisne?

Dozvolite detetu da uživa u igri u baricama, jer zahvaljujući njima ono može mnogo da nauči.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaša odbojnost prema ulegnućima i rupama na ulicama je obrnuto proporcionalna detetovom oduševljenju, posebno nakon što padne kiša. Zato ćemo vam pomoći da zavolite barice i prepustite se zabavnom prskanju.

Prvo što treba da znate - one nisu neprijatelji zbog kojih morate da smišljate način kako da odvučete dete od njih, ili kako da posle uživanja u njima operete detetovu odeću. Ako mu obujete gumene čizmice i obučete topliju, takozvanu deri-peri odeću, sve će biti mnogo lakše.

Zašto su igre u baricama korisne?

Ukratko, igre sa vodom podstiču razvoj mašte, samostalnost, povećavaju samouverenost, a mogu čak da imaju i terapeutski efekat. Ako ste pravilno zaštitili dete što se tiče obuće i odeće (gumene čizmice, kabanica...), nema opasnosti za njegovo zdravlje.

Povezane vesti

Šta dete uči iz barica?

● Barica pruža mogućnost da se nešto izmisli, sagradi ili istraži, što podstiče razvoj mašte i intelekta.

● Igra sa vodom može pomoći detetu da se reši nekih svojih frustracija, može da ima psihoterapeutsku ulogu (skakanje po barici i prskanje ili lupkanje grančicom po vodi).

● Barice su "nesvakidašnja" pojava, a time i prava mala pustolovina, a deca jedva čekaju da u tako nešto "uskoče".

● Za razliku od ostalih igračaka kod kuće, klinci sa vodom mogu svašta da rade, a to im je važno za razvoj. Napokon, dete ima nešto bez previše ograničenja i straha da će to da pocepa ili pokida.

Povezane vesti

● Barica je edukativna: kroz nju može da se protrči, da se obiđe bez doticanja vode, da se preskače ako nije prevelika. To može da se uporedi sa užitkom penjanja po drveću: izazov = uzbuđenje. A usput se vežbaju i razne fizičke veštine i spretnost.

● U barici može svašta da se pronađe - na primer, kamenčić ili grančica. Pravo je umeće izvaditi ih pomoću neke druge grančice koja se nađe u blizini, ili grabuljicom za pesak. Odraslima to može da se čini dosadno, ali je deci zanimljivo - skoro kao vađenje školjke iz morske dubine.

● Po vodi može nešto da "plovi": listići raznih vrsta, brodić od papira... Može i da se proučava smer u kojem će brodić da plovi, hoće li da potone ako se nakvasi, može li da nosi još koji kamenčić... a može i da se usmerava običnim duvanjem i organizuje trka. Dete će već da smisli odličnu taktiku!

Barica i pesak = idealna kombinacija

U kombinaciji sa peskom, voda dobija nove mogućnosti. Ako je barica nastala u parkiću, blizu bazena sa peskom - uh, koja radost... kreće gradnja kula, puteljaka, kolača svih vrsta... A kada to deci dosadi, jednostavno sve može da se pregazi, sravni sa zemljom, sruši - što je za njih pravo uživanje.

Povezane vesti

Što bi deca rekla: "Napokon nešto što može da se uništi a da mama ne viče na tebe, ili te ne upozorava da paziš kako se time igraš". Niko ne voli da bude stalno kontrolisan. Deci treba nešto što mogu i da unište, pokvare, sruše... kako bi videla posledice tog čina. To je prirodna potreba dece, instinkt koji nema smisla pokušavati da se zauzda. Samo treba naći najbolji način da se iskaže. A barice su dušu dale za to!

Tekst priredila Ivančica Tarade

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica