Koliko puta ste usred noći čekali da vaša beba podrigne, i činilo vam se kao da nikad nećete dočekati i da ćete zaspati držeći je? Toliko roditelja je u istoj poziciji kao vi, a sigurno se svi pitate do kada je važno da beba podrigne posle hranjenja?

Svaka beba je jedinstvena i njihove potrebe su različite, pa niko sa sigurnošću ne može da vam kaže sve informacije o podrigivanju i da ih se slepo pridržavate. Međutim, važno je da znate kako funkcioniše i zašto je važno da beba podrigne.

Kada beba jede, ona uzme i malo vazduha. Ovaj vazduh može kod vaše bebe da izazove gasove i neprijatnosti ako ne pronađe svoj izlaz. Preporuka je da novorođenče podrigne čim završi hranjenje na jednoj dojci, a pre nego što pređe na drugu, ili na svakih 60-90 mililitara, ako se hrani na flašicu. Međutim, podrigivanje će se možda dešavati češće ili ređe, zavisno od bebinih potreba.

Beba, štucanje, podrigivanje
Shutterstock Mama drži bebu da podrigne

Kada mogu da prestanem da obraćam pažnju o bebinom podrigivanju?

Uopšteno govoreći, možete da prestanete da brinete o tome da li je beba podrignula kada napuni 4 do 6 meseci.

Ako vaša beba nije podrignula posle minut ili više pokušaja da joj pomognete, velika je šansa da zapravo uopšte i nema potrebu za tim. Ali pazite na bilo kakve znake nelagodnosti (na primer izvijanje i povlačenje) i brzo ćete shvatiti kada je vašoj bebi potrebna dodatna pomoć.

(Yumama)