Kada mama i beba izađu iz porodilišta i dođu kući, potrebno im je neko vreme da se naviknu na nove okolnosti – bebi jer više nije u stomaku, mami jer sada mora 24 sata da brine o malenom biću, dok joj usput hormoni "luduju".

Prilikom odlaska na babine valja pratiti neka pravila kako ne biste previše poremetili rutinu mame i bebe, ali nije zgoreg da znate još nešto. Postoje neka pitanja koja nisu baš poželjna da ih postavite mami koja je na porodiljskom odsustvu jer ćete je time samo iznervirati, prenosi deti.mail.ru.

Blago tebi, sediš kod kuće!

Ovakvu vrstu "šale" uglavnom mogu da izgovore samo ljudi koji nemaju decu jer svi oni koji imaju znaju da malo poslova može da se meri sa odgovornošću i obavezama koje ima jedna mama na porodiljskom odsustvu. Celodnevna briga o bebi zahteva posvećenost, istrajnost i disciplinu.

S druge strane, kada završite smenu na poslu, odete kući i do sutra više i ne mislite o poslu, dok novopečena mama, iscrpljena od nespavanja, u to doba verovatno ide da pere bebinu guzu peti put tog dana. Da i ne govorimo da je čekaju gomile opranog veša koji treba da popegla...

Kada će drugo?

Žena se još nije oporavila od porođaja, nije stigla još ni da sasvim shvati svoju nogu ulogu, a već se susreće sa pitanjima o drugom detetu. Što je još gore, uz to obično slede i saveti: "Nemoj dugo da čekaš, bolje sad odmah rađaj drugo" ili "bolje ti je da sačekaš bar dve-tri godine".

Imajte na umu da komentare o proširenju porodice imaju pravo da daju samo oni koji redovno i svakodnevno brinu o bebi i izdržavaju porodicu. U drugim slučajevima, ovi komentari samo će iznervirati mamu.

Moj je u to vreme već sam držao glavicu!

Poređenje bebe sa nekom drugom je potpuno beskorisno i iritantno. Svako dece se razvija svojim tempom, pa tako dve tromesečne bebe možda u tom periodu imaju različite veštine, ali ako se obe lepo razvijaju i napreduju, nema potrebe komentarisati išta o tome.

Ovakvi komentari inače mogu samo da zabrinu novopečene mame koje će se zaptitati da li je sa bebom sve u redu, da li se dobro razvija, ili da je rastuže, zavisi već od njenog karaktera. Bolje joj umesto toga recite da je beba prelepa i da je ona baš dobra mama, takav komentar će joj sigurno lepo uticati na raspoloženje.

Sad vam treba devojčica!

Ili dečak, zavisi od toga kog je pola prvo dete. Generalno, takvi komentari nemaju nikakvog smisla jer prvo, ne može se birati pol bebe, a drugo, možda su roditelji baš i sanjali o toj devojčici koju imaju ili o dečaku, svejedno. S druge strane, to ih može povrediti ako su želeli dečaka, a dobili devojčicu ili obrnuto.

Spavaš li dovoljno?

Odmah da rešimo dilemu – ne spava! Tako mala beba još uvek nema rutinu, ako je još muče i grčevi noću, gladna je, ukakila se, želi da je mama drži... Svaka mala beba dosta plače, pa mame imaju pune ruke posla prvih meseci. Ako brinete o maminom spavanju dok je na porodiljskom odsustvu, umesto pitanja da li spava je bolje da joj pričuvate bebu na dva sata, da ona zaista odspava.

BONUS VIDEO:

PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE I EVO KAKO MU JE! On je jedan od 373 očeva koje su iskoristile ovo zakonsko pravo Kurir TV

(Yumama/N. Z.)