Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljske dileme: Kada je vreme za drugo dete?

Da li je lakše vapitavati decu koja su sličnog uzrasta ili je, pak, taj roditeljski zadatak jednostavniji kada između mališana postoji veća uzrasna razlika? Evo odgovora...

 Izvor: Foto: Shutterstock

"Kada je pravo vreme za drugo dete?" Na ovo pitanje ne postoji jedan, univerzalan odgovor koji bi se mogao primeniti na sve roditelje. Odnosno, i mala i  velika vremenska razlika među decom ima svoje i prednosti i svoje nedostatke.

Mala uzrasna razlika među decom

Prednosti male uzrasne razlike:

Iskustvo u roditeljskoj ulozi. Još uvek niste zaboravili "bebeće" faze, (male trikove prepovijanja, hranjenja...), a rutina koju ste stekli sa prvom bebom sada vam omogućuje određenu uštedu u vremenu.

Veća sigurnost. Iskustvo sa prvorođenim detetom (bez obzira što ono može biti sasvim različito od drugorođenog), stvara određenu dozu sigurnosti kod roditelja. Zahvaljujući tome, većina mama se opuštenije i slobodnije ophodi sa svojom bebom.

Povezane vesti

Istovremeno odrastanje. Kada su deca bliska po uzrastu, vi im niste toliko neophodni kao saučesnik u igri, kao da imate jedno dete, ili dva deteta među kojima je velika uzrasna razlika. Ovako, oni stalno imaju sa-druga u igri a pored zajedničkih interesovanja mogu pripadati i istoj vršnjačkoj grupi. Odnosno: mlađe dete biva rado prihvaćeno u vršnjačkoj grupi svog starijeg brata ili sestre, ukoliko je uzrasna razlika mala, kao i obrnuto.

Nedostaci male uzrasne razlike:

Rastrzanost roditelja. Svako dete ima svoje potrebe, želje, navike, zahteve. Roditelji često ne uspevaju da se sa dovoljno strpljenja posvete i jednom detetu a još manje da se "podele" vremenski, emotivno, motivaciono na dvoje ili više dece.

Dečje svađe. Deca koja su uzrasno bliska traže svoj identitet u odnosu na svog brata ili sestru, ali se takođe stalno takmiče za veću naklonost svojih roditelja. Oni misle da roditeljsku ljubav moraju da zasluže time što će biti brži, jači, spretniji... što izaziva stalna takmičenja i čestu međusobnu netrpeljivost.

Povezane vesti

Ljubomora. Problem ljubomore može se pojaviti i kada je uzrasna razlika među decom 18 meseci, ali je najizrazitija ukoliko je razlika od tri, pet do sedam godina. Naime, roditeljsko posvećivanje bebi i zadovoljavanje njenih različitih potreba, (od prepovijanja i hranjenja do maženja) dovodi do osećanja zapostavljenosti kod starijeg deteta. Doživljavanje odnosa sa roditeljima kao uskraćivanje njihove ljubavi i vremena, može prouzrokovati različite reakcije na bebu, (napadi besa, ignorisanje, vraćanje u stadijum kada su i sami bili bebe…) ali i određene prepreke u razvijanju pozitivne slike o sebi, razvoju samopouzdanja itd.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica