Postoji izreka da smo svi bili najbolji roditelji pre nego što smo dobili svoju decu. Znali smo šat mi nikada ne bismo uradili, kritikovali bi druge, govorili da ćemo mi imati svoja pravila, a onda kada se pojavila beba, nekako je sve izgledalo drugačije, a mnoge naše misli o savršenom roditeljstvu su nestale. Kada vam se u naručju nađe mali čovek, shvatite da ne možete baš sve predvideti i uraditi perfektno.

Ako ste mama koja misli da jedina pravi greške, e baš ta misao je vaša najveća greška. Otkrivamo 12 stvari koje se mame zaklinju da nikada ne bi uradile, ali jesu:

1. Nahranila dete brzom hranom - Iako znamo da je ovo loše, većina mama je dala detetu da probaju bar jendom brzu hranu ili je u trenutku kada nije imala vremena da kuva dete ponudila pomfritom ili grickalicom.

2. Zaboravila detetu da da večeru - "Sećam se da sam jednom, posle posebno dugog dana, sela uz čašu vina u 17 časova i odvojila toliko potreban minut za sebe. Uključila sam seriju i pustila decu da rasturaju igračke. Samo što su u 21 sat došli i pitali: "Kada je večera?" Ups!" - napisala je jedna mama na portalu baby chick.

3. Gledala kako dete pojede ostatak hrane sa poda - Odvratno je, ali mnoge mame će se složiti da nekad u ovakvim situacijama jednostavno ne stignete da reagujete i izbacite mu to iz usta. Dok stgnete, već je u njegovom stomaku.

4. Pustila ih da ostanu duže budni samo jer nisam mogla da se raspravljam - Smeštanje trogodišnjaka u krevet mođe da bude izazovno, pogovotovo ako krene da trči po kući kada je vreme za spavanje. Neke mame ipak odluče da ostave ponekad dete da se skroz iscrpi nego da ga mole i jure da bi ga uspavale.

5. Ignorisala dete dok ima bes u javnosti - Nekada smo viđali mame kako ležerno nastavljaju da kupuju namirnice, dok je njihovo dete vikalo i besnelo u prodavnici. Pa, sad znamo. Sada znamo da je to dete ponekad izvan racionalnog razgovora. Da nikakva "disciplina" u ovom trenutku neće funkcionisati magično. I da mama još treba da nabavi namirnice. Što je najvažnije, sada znamo da ništa nije bilo "ležerno" u vezi sa njom. Nervirala se, posramljena i blizu suza, znajući da joj se sudi. Znamo jer smo sada u njenoj koži.

6. Pustila decu da izađu u prljavoj odeći ili u odeći koja ne pristajala - "Moje srednje dete, moja jedina ćerka, apsolutno je volela određenu košulju kao predškolac. Bila je to obična košulja i bila je prekrivena bojama jer je nosila kada je crtala. Ali volela je osećaj te tkanine i nosila je kad god je mogla. Tokom tog perioda, imala sam i izuzetno teškog dvogodišnjeg sina koji je činio odlazak bilo gde i bilo šta izazovnim. Zato sam često u parkić izlazila sa decom, i ne primetivši da moje dete nopsi tu istu isflekanu košulju koju nosi po kući. Ovo se nije desilo jednom."

7. Pustila dete da trči okolo dok mu cure sline iz nosa - "Nikada nismo mislili da ćemo imati decu kojoj curi slina niz lice, ali sada znamo kako se to dešava. Imamo dve ruke, ali nam treba 12. Pravimo sendviče, motrimo na decu i spremamo jednom da damo sirup, dok oni trče u krug. U tom trenutku nam se i obrati neko od porodice, a u drugom vidimo kako je dete "slinavo". Dakle, da, postoji velika šansa da je naša dvogodišnjakinja u pesku slinava, a možda nas sada jednostavno nije briga jer smo je do sada već obrisali 972 puta." - napisala je jedna mama.

8. Uključila crtani da bi se dete smirilo - "Ako sam naučila da zbog nečega ne osuđujem roditelje, to je ovo. Naravno, roditelji pre mnogo godina nisu imali "ekrane" na koje bi se mogli vratiti, ali sam 100% siguran da jesu, koristili bi ih u rizičnim situacijama kao mi. Roditeljstvo danas izgleda mnogo drugačije nego pre mnogo godina, što znači da ćemo biti roditelje drugačije nego što su to činile naše mame. Moja deca su aktivna u pozorištu, bejzbolu i hokeju. Igraju se napolju, izvode psa u šetnju, plivaju u bazenu i skaču na trampolinu. Ali ponekad smo iscrpljeni, ili mama ima puno posla, a oni su na ekranima. I to je takođe u redu." - ispričala je jedna mama.

9. Vikala na decu - "Nisam očekivala da ću biti takva mama koja viče, ali evo me. Ponekad je to zato što sam rekla istu stvar jedanaest milijardi puta, a niko me nije slušao. Ponekad je to zato što se osećam nevidljivo, i svi me uzimaju zdravo za gotovo. Ponekad sam preopterećena ili uznemirena ili kao da nemam kontrolu. To nije nešto čime se ponosim; Radim na tome i izvinjavam se. Ali da, vičem s vremena na vreme, a sada kada sam u rovovima, ne osuđujem druge mame koje to rade."

10. Podmitila svoju decu slatkišima - Mnogi roditelji ovo rade iako znaju da je pogrešno. Taktiku "slatkiši" koriste u trenucima nemoći.

11. Uključila crtani na mobilnom dok dete jede - "Ne osuđujem roditelje ako ponekad puste svojoj deci nešto na telefonu za vreme obroka. Znam da nije dobro, ali kada ste preumorni,a oni neće da sede za stolom i neće ništa da pojedu, jednostavno nekad ne vidim drugi način."

12. Prestala da izlazim i radim stvari za sebe - "Toliko roditelja ima velike ambicije putovanja, planinarenja i odlaska na piknik. I mnogi od njih rade, sa pospanim novorođenčadima. Ali sve se menja kada imate pobesnelog dvogodišnjaka u rukama. Naravno, neki roditelji i dalje drže ovo obećanje i uspevaju da održe društveni život pre bebe, ali za nas ostale, porodične filmske večeri kod kuće postale su norma. Zašto izlaziti kada mama može da čim smesti mališane u krevet, popije sama čašu vina i pogleda seriju. Ili samo ćuti, ćuti i uživa u tišini." - istakla je jedna mama."

BONUS VIDEO:

Trik mame za pronalaženje deteta kad se izgubi TikTok/krista.piper

(Yumama/T.A.S.)