Nakon rođenja deteta, odnosi se menjaju, a mnogi parovi svedoče da to nije nabolje. Ali to zavisi samo od nas, našeg zajedničkog truda, prioriteta i spremnosti da neke stvari žrtvujemo, a nekima se više posvetimo. Psihološkinja Karina Rihter i porodična psihološkinja Irina Burovikina objasnile su za portal Parents.ru kako da vratite harmoniju u braku.

"Moj muž i ja izlazili smo dve i po godine prije nego što smo se venčali. Nijednom za ovo vreme nismo se ni posvađali. Naše prvo dete, Timoša, rođeno je tri godine nakon što smo se venčali. Planirali smo bebu, jako smo se obradovali zbog dve crtice, muž me je nosio na rukama tokom cele trudnoće. I nakon porođaja, kao da je drugi čovek. Postao je nekako stranac, ravnodušan - stalno nam nešto zamera, nečim je nezadovoljan, od njega ne možeš dobiti lepu reč. Čini se kao da smo već na ivici razvoda. Zašto je odjednom prestao da me voli? Da li deca zaista ubijaju brak?

Postavila je na portalu pitanje mama Ana, 34 godine, a evo šta joj je psihološkinja odgovorila:

"Ljubav ne bledi zato što dete ubija brak, već zato što dvoje odraslih - muškarac i žena - ne mogu prihvatiti činjenicu da su im se životi promenili i da više neće biti isti. Partneri bi trebali podržavati jedni druge u svemu i pomoći da prežive ovaj period. Ako muškarac i žena razumeju potrebe jedni drugih, tada će moći svoj odnos podići na novi nivo, ali nije uvek lako pronaći tu nit međusobnog razumevanja.

1. I muškarcu je potrebna pažnja
Greška mnogih žena je što se nakon rođenja deteta bacaju na majčinstvo. Dete dolazi do izražaja, sve je za njega i sve za njega. I ogorčeni su zašto muškarci to ne razumeju, ne cene i ne prihvataju. Da, jednostavno zato što je muški mozak drugačije strukturiran. Nije rodio dete, još nema osećaj ljubavi i tako snažnu privrženost bebi kao majka.

2. Žena postaje drugačija
Osim toga, mlade majke često ne shvataju da se promenio ne samo njihov muž, već su se i one same promenile. Manje obraćaju pažnju ne samo na svog muža, već i na sebe. Čovek mora da razume i podrži, kažete. S jedne strane, to je istina, ali s druge strane, ako ne volite sebe, zašto bi onda on voleo vas?

Niko ne raspravlja: s malim detetom može biti teško, pa čak i nepodnošljivo. U ženskom telu se javljaju hormonalnepromene, a libido se smanjuje. Ali ovo je samo privremeni period koji treba prevazići. I ovo nije razlog da brinete o sebi.

Shvatite jednu jednostavnu stvar: i vi i vaš suprug suočeni ste s novom realnošću nakon rođenja vašeg deteta. Oboje nisu dobili baš ono što su očekivali, a u tome ste oboje ravnopravni.

Svi znamo da veze zahtevaju posao. Ali čak i jasno shvativši to, nije svako od nas spreman uložiti isti rad. I to je razlog zašto parovi ponekad raskidaju. Primetiti problem, razumeti ga i rešiti ga je ono što je važno za očuvanje vaše ljubavi.

3. Ohrabrite osećanja
Sećate li se kada vas je muž poslednji put nazvao ljubaznim nadimkom? Vreme je da vratite ovu naviku. Češće se zahvaljujte i recite različite prijatne reči. Zahvalnicu možete okačiti na frižider. Smislite pravilo: svako od vas mora napisati 5 zahvalnica dnevno. Možete biti zahvalni za svaku sitnicu, bilo koju sitnicu - vaš muž je sam bez opomene izneo smeće, skuvali ste mu ujutru ukusnu kafu, vaš muž je mogao sam da stavi dete u krevet i slično. Tu možete napisati i reči ljubavi.

4. Učinite jedno drugo srećnim
To što ćete da iznenadite jedno drugo je sjajno i pomaže u podizanju raspoloženja u gotovo svakoj situaciji. Napravite naviku sa svojim mužem da ugađate jedno drugom malim zadovoljstvima. To mogu biti ne samo materijalni pokloni, već i uzajamna pomoć i podrška. Na primer, vaš muž će prošetati sa detetom na njegov slobodan dan, a vi ćete spavati duže. Kuvaćete omiljeno jelo vašeg muža i zajedno gledati film..

U idealnom slučaju, morate pronaći priliku da ostanete sami – na primer, zamolite baku da čuva decu dok idete u bioskop. Ili napravite romantičnu večeru nakon što beba ode u krevet. Period buketa slatkiša ne prolazi i ne dolazi sam od sebe, sve zavisi od našeg učešća - uvek ga možemo kreirati i nastaviti koliko nam srce želi.

5. Podelite odgovornost
Mnoge žene su sigurne da bi i sam muškarac trebao znati kakva se pomoć i podrška od njega traži. A kada je ne dobiju, odmah sipaju pritužbe i prigovore na muža. Nema potrebe da se ovo radi.

Sedite zajedno i razgovarajte o tome šta je potrebno za održavanje povoljne klime u vašoj porodici. Odredite šta je potrebno za dovršetak određenog zadatka. Pokušajte ravnomerno rasporediti porodične obaveze. Najbolje je sve napisati na papiru i istaći različitim bojama šta radiš i šta radi tvoj muž. Ako neko ima više odgovornosti, razgovarajte o tome kako osigurati da uloge budu ravnomerno raspoređene.

6. Razgovarajte i diskutujte o problemima
Muškarci uopšte nisu tako ravnodušni kao što se čine. U stvari, oni su vrlo osetljivi i duboko proživljavaju mnoge stvari, samo ponekad to pažljivo skrivaju. Ako pokažete svom mužu koliko vam je vredan i važan, ohrabrićete ga da pruži sve od sebe u vezi.

Razgovarajte što je više moguće, razgovarajte o problemima, svojim unutrašnjim osećanjima. Ne zaboravite da je muškarcu teško pogoditi šta žena želi. Igrati na sigurno nije najbolje rešenje za dvoje ljudi koji su nedavno postali roditelji.

7. Pokažite ljubav
Veoma je važno da muškarcu otvoreno pokažete svoju ljubav i brigu. Biti voljen je urođena osnovna potreba svake osobe. Pogotovo kada se u porodici pojavi "konkurent". A dete je muškarcu konkurencija ženinoj pažnji.

Muškarac takođe treba da pokaže brigu, ali ne očekujte da on intuitivno razume kakvu brigu. Recite svom mužu kakvu brigu trebate od njega. Na primer, da ostane sa detetom dok vi idete na manikir. I nemojte odbiti kada vam muž ponudi pomoć: neke žene vole da kažu "Ja to radim sama". Što više vodite računa, moći ćete više vremena posvetiti sebi, a to je veoma važno za vaše blagostanje.

BONUS VIDEO:

Tata balerina i podrška ćerkici TikTok/withherownhands

(Yumama/T.A.S.)