Većina žena priznaje da su tokom trudnoće i u prvim danima majčinstva preispitivale sopstvenu odluku o roditeljstvu, kao i da su se pitale hoće li i dalje biti ista osoba. Žene kojima je karijera visoko na listi prioriteta takođe su se pitale hoće li moći u budućnosti da se posvetite i poslu.

Kad je pevačica i kantautorka Amanda Palmer bila trudna, mnogi su se pitali da li će roditeljstvo imati uticaja na njenu karijeru.

"Kad dobijete bebu, ili će ona patiti, ili će patiti vaša karijera", istakla je pevačica.

Amanda je tokom trudnoće objavila otvoreno pismo i izrazila sopstveno nezadovoljstvo zbog potencijalnog "gubitka umetničkod identiteta", a to se dešava kada majčinstvo stavite na prvo mesto. Naglasila je svoju zabrinutost za karijeru i mesto na koje ju je postavila. Pisala je otvoreno o svim brigama koje je muče, što uključuje i odluku da postane mama. Amanda nije krila ni to da je na žene koje imaju decu gledala kao na neostvarene i dodala da je sebe u majčinstvu zamišljala kao "nebitnu umetnicu".

"Da imam decu pretvorila bih se u dosadnu, nebitnu, neupućenu umetnicu. Postala bih dosadna, ona osoba koja je toliko okupirana svojim detetom i toliko sa oduševljanjem priča o njemu, da je nemoguće voditi konstruktivan razgovor sa njom o umetnosti. One bi radije pokazivale fotografije svog deteta, pre nego se bavile umetnošću."

Amandin život se nakon dolaska bebe drastično promenio i ona ne krije ispunjenost i zadovoljstvo zbog toga. Ipak je prevagnuo osečaj koji majčinstvo sa sobom nosi.

Život se menja

"Koliko god vam to čudno zvučalo, vaš život i prioriteti se menjaju nakon porođaja. Ipak to nije sve, menjate se i vi. Čovek prolazi kroz različite faze tokom života, postavlja sebi razna pitanja i zadaje sebi razne zadatke. Živeti sa novorođenčetom je veoma neobično i lepo, navike se menjaju i prilagođavaju njegovim potrebama."

"Većini žena, kao i meni, pre rađanja je važno da se ostvare u karijeri, da iskuse što više stvari u životu, a nakon porođaja bi mogle biti uspešne na dva fronta - i kao majke i kao poslovne žene."

Istraživanja potvrđuju

Američka istraživanja su potvrdila da gotovo većina žena nakon saznanja da su u drugom stanju prolazi kroz "temeljne promene" tokom trudnoće i nakon porođaja. Rezultati istraživanja su pokazali da hormoni nakon porođaja i trudnoće menjaju svest žena, povećavaju količinu neurona u nekim regijama i proizvode drastične promene. I druga istraživanja su pokazala da kombinacija hormona u trudnoći poboljšava pamćenje žena i sposobnost učenja. Naime, istraživači su dokazali da tokom trudnoće žene nose DNK fetusa, koji se šire majčinim telom. Ta pojava se naziva "mikrokimerizam" i odnosi se na prisutnost ćelija sa drugačijim genetskim sastavom u organizmu žena. Najvažniji rezultati istraživanja daju odgovore na ovu temu, a pokazuju da su uzorci majki koje su nosile sinove imali Y hromozome koje su se širili telom. To je i najsigurniji dokaz da nakon što postanete mama niste ista osoba.

Menjanje prioriteta

Da li se žene menjaju u toku i nakon trudnoće? Sve mame koje su učestvovale u istraživanjima su jednoglasno, potvrdno odgovorile na ovo pitanje. Na ovo pitanje čak i Amanda ima lep odgovor: "U trudnoći imate više vremena za razmišljanje i brigu o karijeri, preispitujete svoje stavove, navike, to je sve period tranzicije. Kada dete dođe nemate vremena za brigu o životu, jer se život dešava pred vama. Život sa svojom bebom je najvredniji - čak je vredniji i od gubitka sopstvenog identiteta", istakla je. Žene kada se ostvare kao majke postanu emocionalno ranjivije, empatičnije i osetljivije na društvena dešavanja, jedan je od zaključaka istraživanja.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!