Odluka da imate dete kada ste još dete menja život dramatično, a psiholog ističe da to može da ima psihički i fiziološke posledice. Kada devojke iznenada ostanu u drugom stanju, ukoliko odluče da rode dete, one nisu samo tinejdžerke - postaju mlade majke..

Priča o jednoj mladoj mami dolazi nam iz Rusije - Kristina iz grada Tujmazi oduvek je bila mirna devojčica, veoma nezavisna od malih nogu. Nije se zezala sa drugovima iz razreda, nije išla u diskoteke i nije ostajala do kasno – dosadno joj je bilo sa vršnjacima. Uveče je radije ostajala kod kuće, pomagala dvema mlađim sestrama oko domaćeg, a majci u kućnim poslovima i u bašti.

Dečka Ramira upoznala je pre Internetu. Devojčica je tada imala 12 godina, dečak je bio dve godine stariji. Ramir je živeo u okrugu Šaranski, pa su neko vreme komunicirali na društvenim mrežama i telefonom. Upoznali su se kada je došao u Tujmazi da poseti svoju sestru. Kristina je upoznala svoju prijatelja sa majkom. I njoj se dopao Ramir. Skroman i ćutljiv, odrastao je u velikoj porodici, bio je pažljiv prema Kristini. Tinejdžeri su šetali, išli u bioskop, mnogo razgovarali, pa čak i pravili planove za zajedničku budućnost.

Odluka za odrasle

Jednog jutra, Kristina se osećala kao da će joj pozliti. Mislila je da je pojela nešto pogrešno. Kada se mučnina ponovila, rekla je Ramiru. Momak je odmah pretpostavio da je devojka trudna. Ali u početku je sama pokušala da ne razmišlja o tome.

Kada je majka primetila da nešto nije u redu i odvela ćerku na ultrazvuk, ispostavilo se da je Kristina u trećem mesecu trudnoće. U tom trenutku imala je 14 godina.

Gledajući u ekran monitora u ordinaciji, Kristinina majka je plakala od šoka. Kristina nije pomišljale na prekid trudnoće, jedino što je mučilo bilo je školovanje. Majka je podržala ćerkinu odluku. Kristinin dečko, budući 16-godišnji otac odmah je jasno stavio do znanja da neće napustiti Kristinu, spreman je da zajedno podižu dete.

"U početku sam bila veoma posramljena, postiđena i uplašena", priseća se Kristina. "Majka mi je rekla - "Svaka osoba ima svoje prioritete u životu. Neki imaju studije i karijeru, drugi imaju porodicu." Onda sam se se smirila i prestala da brinem o tome."

Lekari su pomno pratili tok trudnoće kod devojlčice. U školi je Kristinina nova pozicija bila drugačije tretirana. Ali reakcija rođaka bila je burna. Svi su bili sigurni da će Ramir pobeći u bliskoj budućnosti, a ako ostane, neće moći da vodi porodični život, izdržava ženu i dete.

Zdrava devojčica je rođena na vreme. "U porodilištu sam bila najmlađa i najiskusnija: znala sam da povijem, operem bebu, stavim pelene i svemu naučila cimerke", kaže Kristina. "Puno sam petljala sa bebama svoje tetke, tako da mi je to bilo poznato. Imala sam osećaj da sam dugo bila majka."

Uskoro je stigla druga beba

Mladi su odlučili da žive sa Kristininim roditeljima. Suprotno očekivanjima svojih rođaka, Ramir nije pobegao. Da bi izdržavao svoju porodicu, mladi otac se zaposlio. Posle smene bi požurio kući kako bi pomogao Kristini sa ćerkom.Takođe, Kristinini roditelji su pomagali u podizanju deteta. Devojčica nije imala ni godinu dana kada su mladi roditelji shvatili da očekuju drugu bebu.

"Moj muž i ja smo želeli dečaka i devojčicu", kaže Kristina. "Bilo mi je važno da postoji mala razlika između dece, da zajedno odrastaju i da se druže." Vest o drugoj trudnoći malo je šokirala roditelje. Ali mladi su bili uvereni da mogu da se izbore.

"Ja posvećujem mnogo vremena deci – to je za mene najvažnije. Čitam knjige o dečjoj psihologiji, radim sa ćerkom kod kuće i vodim je u dečiji razvojni klub", nastavlja Kristina. "Imamo veoma pametnu devojčicu. U vaspitanju dece pridržavam se tradicije. Svoju ćerku učim da poštuje starije, da se brine o mlađima i da razlikuje dobro od zla. Ne planiramo rađanje u bliskoj budućnosti, jer odlično razumemo kakav je posao podizati decu, školovati ih, stati na noge. Osim toga, želim da vodim računa o svom obrazovanju. Sanjam da postanem dečji psiholog da bih pomogala deci u teškim situacijama."

Dok je na porodiljskom odsustvu, Kristina ne gubi vreme - mnogo čita, prodaje kozmetiku iz kataloga, razvija svoj Instagram, gde priča o svakodnevnom životu mlade majke.

"Imamo najobičniju porodicu, samo smo postali roditelji nešto ranije od drugih", kaže Kristina za portal Tumazinskij vestnik. "Kao i svi, imamo probleme i snove. Deca nam nisu uništila živote, kako su mnogi tvrdili. Naprotiv, otvorili su nam vidike i proširili naše mogućnosti. Nedavno smo kupili auto i sada možemo putovati sa celom porodicom."

Psiholog Andrej Makarov za portal Tumazinskij vestnik objašnjava kako tinejdžerska trudnoća utiče na psihofizički razvoj:

"Kristina je imala veliku sreću - pored sebe je imala roditelje sa razumevanjem, a budući otac se nije plašio da preuzme odgovornost za dete. Mladi roditelji su uspeli da stvore porodicu i okruže svoju decu ljubavlju i brigom. Ali priče o ranoj trudnoći ne završavaju se uvek dobro, jer često donosi i fiziološke i psihičke probleme.

Prvo, tokom trudnoće, krhko telo doživljava stres i povećan stres, jer tokom ovog perioda rastu i devojčica i njeno dete. Zbog toga je trudnoća maloletnika vrlo često teška, sa teškom dugotrajnom toksikozom. Zbog nezrelosti tela, povećava se verovatnoća povrede tokom porođaja. Često devojka doživljava depresiju, posebno ako je roditelji ili otac deteta ne podržavaju. Svoj trag ostavlja i negativan stav javnosti prema ranoj trudnoći. Tinejdžer će morati da napusti ili ostavi školu na neko vreme, a uobičajeni bezbrižan život će se završiti. Postoje slučajevi kada devojka zbog psihičke nespremnosti za majčinstvo napusti dete u porodilištu ili ga ne odgaja.

U ovom teškom trenutku, podrška njene majke i oca je veoma važna za devojčicu. Dalje ponašanje tinejdžera i njegova odluka o ishodu trudnoće zavise od toga kako se odrasla osoba ponaša u ovoj situaciji. Ako tinejdžer odluči da se porodi, pozitivan stav roditelja će pomoći da se formira pravi stav prema njihovoj situaciji i osećaj majčinstva."

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy

(Yumama/T.A.S.)