Svakoj mami, posebno kada se prvi put porodi, potrebni su pomoć i podrška. Međutim, u želji da pomognu, bake često pređu granice. Dok je u jednom trenutku mami potrebna pomoć, u srugom joj treba samo malo mira i samoće sa svojim detetom.

Na jednom od roditeljskih foruma, žena po imenu Kejti požalila se na svoju svekrvu. Kejti je nedavno postala majka, a u prve dve nedelje po otpuštanju iz porodilišta, svekrva je deset puta dolazila u posetu njoj i mužu da se divi unuku i bude sa njim!

S obzirom na to da je novopečena majka bila veoma umorna i, štaviše, patila od postporođajnedepresije, posete rođaka su je sve više iritirale. Svekrva nije razumela nagoveštaje.

U početku se trudila da glumi dobru domaćicu. Ali svakim danom je postajalo sve teže. "Nisam uvek mogla da budem srećna kada je prišla i pitala kako ide dojenje i sve to", napisala je Kejti na forumu.

"Bilo je to zaista, zaista teško vreme za mene. Stalno sam se osećala prazno i usamljeno, kao da me niko ne razume. A odbijanje bake mog sina, koja ne radi ništa loše, je nepristojno i učiniće da se osećam još gore", požalila se Kejti.

Kao rezultat toga, to je dovelo do sukoba u porodici. Žena je počela da prebacuje nervozu na supruga, a na kraju se posvađala s njim jer nije uspeo da postavi granicu svojoj majci.

Kako bi se u ovakvoj situaciji sprečile komplikacije i sačuvali odnosi, važno je da postoji otvorena komunikacija i jasno postavljanje granica. Na sajtu wikiHow predlažu da odmah razgovarate sa svojom svekrvom. Postavite granice sada da to kasnije ne postane problem. Što više puštate stvari, to će vaša svekrva više pretpostavljati da je ono što radi u redu (čak i kada nije). Iako se čini da je lakše sačekati neko vreme dok vaša beba ne poraste, to zapravo može pogoršati stvari. Najbolje je izbegavati pretpostavke kada je u pitanju postavljanje granica. Možda mislite da bi vaša svekrva trebalo da zna kako se osećate, a da vam to ne kaže, ali različiti ljudi imaju različite granice.

Izaberite vreme za razgovor kada su svi mirni. Na ovaj način će biti mnogo produktivniji razgovor. Uverite se da je vaša svekrva mirna i izaberite privatno mesto gde svi mogu slobodno da razgovaraju. To želite da uradite nasamo da biste izbegli da se vaša svekrva oseća kao da je napadate. Pokušajte da izvedete svekrvu na večeru ili je pozovite na kafu ili čaj. Jasno naglasize ono što želite i ne želite, razgovarajte o onome što vam smeta, dajte argumente i primere.

Recite istinu, ali budite ljubazni. Moguće je da vaša svekrva sve radi iz dobre namere. Kada prekorači svoje granice ili se čini da je malo nasrtljiva sa bebom, to je zato što toliko voli svoje unuke. Obavezno unesite nekoliko stvari o tome koliko je cenite, posebno ako je pomagala u brizi o novoj bebi.

  • "Zaista cenimo što ste čuvali bebu popodne da biste se odmorili. Bila je to ogromna pomoć."
  • "Ovo ne znači da vas ne cenim, jer cenim! Sve ovo ne bismo mogli da uradimo bez vas."

Istaknite korisne stvari koje ona radi. Skrenite pažnju na njena dobra dela u ovom trenutku kako bi znala šta pomaže. Možda vam ona donosi hranu kada ste previše zauzeti da kuvate, ili vam pomaže da očistite bez osude. Možete ih pozvati dok ona to radi da biste je ohrabrili da nastavi i dajte joj vremena da se prilagodi.

Ako je povređena ili uvređena, možda će želeti malo vremena za sebe. Dajte joj malo prostora i ne brinite ako joj treba nekoliko dana da se oporavi od vašeg razgovora. Ohrabrite svog supružnika da joj se obrati kako bi znala da je dobrodošla u vaš dom, čak i ako treba neke stvari da promeni.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

Ženi na porođaju oči postale krvave TikTok/reynaybella