Ne postoji brak bez svađe, mnogi psiholzi se slažu da je to čak i zdravo za partnerski odnos. Ali deca teško dožive rasprave svojih roditelja iako su one često bezazlene.

Donosimo vam 7 pravila svađanja koja vam mogu pomoći da izgradite i partnerski odnos, da dete ne bude emocionalno oštećeno i da ono od vas nauči pravilno rešavanje svojih sukoba.

1. Ne koristite uvredljive izraze

I ne samo što kod verbalnog sukoba treba birati reči, kontrolišite ton kojim razgovarate i izbegavajte međusobne pretnje. Ne birate li reči koje koristite u komunikaciji, dete se može osećati krivim zbog svađe.

Deca upijaju kao sunđeri i svoje obrasce ponašanja formiraju prema roditeljskom ponašanju. Ako ste detetu loš primer, moglo bi kasnije u životu imati problema s održavanjem veza. Važno je da ne primete da je vaš bes izmakao kontroli, ali trebali bi razumeti da se roditelji mogu naljutiti jedno na drugo, ali da se i dalje vole.

2. Teme koje nisu za decu, ostavite za kasnije

O nekim temama možete raspravljati pred decom, ali postoje one koje nisu za malene uši. Jedna od tema koju ostavite zatvorenu u vaša četiri zida spavaće sobe je ona o intimni. Naravno, nije dobro da pred decom kritikujete partnera zbog nekih loših životnih navika jer deca to mogu krivo shvatiti.

Pred decom takođe ne biste smeli govoriti ružno o drugim članovima uže ili šire porodice.

3. Ne svađajte se oko vaspitanja dece

Ako se vi i partner ne slažete oko stvari koje se tiču dece, i to biste trebali rešiti iza zatvorenih vrata. Inače, onaj roditelj koji zagovara detetovu stranu često može biti u problemu jer može narušiti autoritet.

svađa mame i tate.jpg
Shutterstock Svađa tate i mame

4. Ne dopustite da problem eskalira

Svako se nerazumevanje može rešiti mirno i konstruktivno. Ako se prepirete ko će usisati stan, zapitajte se ko je to činio prošli put ili ko je taj dan pripremio večeru. Ili igrajte par-nepar. Možda vam svima bude i zabavno.

5. Nakon rasprave, razgovarajte s detetom

Iz pozitivnog ishoda roditeljskih svađa, dete može naučiti kako da i ono rešava konflikte sa svojim vršnjacima. Za dete je dobro da čuje da se vaša mišljenja razlikuju, i to mu je prilika da shvati da je važno postići kompromis, a ne pobediti.

6. Neka dete zna da se i dalje volite

Svakako nakon sukoba razgovarajte s detetom i objasnite mu da se odrasli nekad znaju posvađati, ali da to ne znači da se mama i tata ne vole. Bilo bi poželjno da svaki roditelj razgovara s detetom nasamo jer mu tako dajete sigurnost da ste oboje dobro.

7. Ne tražite da dete bira strane

Ni kada su najbezazlenije svađe u pitanje, ne tražite dete da bira strane. Ako njegova odluka o tome na čijoj je strani odluči o ishodu svađe, dete može osetiti kricu što je bilo protiv drugoga roditelja.

(Yumama)