Tetka je često jedna od važnijih figura u odrastanju deteta. Njeno veličanstvo TETKA je tu kada su potrebni nežnost, pažnja, ljubav, neko da sasluša bez grdnje, voli bezuslovno i ispunjava želje. Tetka je tu kada mama i tata nisu, ona je spremna za nemirnu igru, čuva tajne, uči dete, pomaže mu da se razvija i neguje talente.

Istraživanja pokazuju da tetke shvataju svoje uloge veoma ozbiljno i nadaju se da će imati uticajan i trajan odnos sa decom svoje sestre ili brata. Da biste bili sjajna tetka, najbolje je započeti vezu sa detetom što ranije. Takođe je važno da se uključite, nađete vremena za igru i uvek budete rame na koje se mališan može osloniti.

Neka deca imaju privilegiju da imaju dve tetke - sa mamine ili tatine strane. Ali koja se više voli?

Bliskost tetke zavisi od mnogih različitih faktora, a najviše od toga koliko tetka provodi vreme sa detetom, kao i kakav se odnos trudi da uspostavi sa njim.

Pročitajte i - Šta kada dete voli više baku od mame

Ipak, brojna istraživanja ukazuju da su deca često bliskija sa porodicom sa majčine strane, posebno sa bakom, a onda sa tetkom. Baka i deka sa majčine strane su, kako iskustva pokazuju, često više uključeni u život deteta. Takođe, majke često imaju bliskiji i nežniji odnos sa svojom majkom i sestrom, pa se ta veza prenosi i na dete.

Mame takođe više od tata pokazuju mnoga iskustva, trude da neguju porodične odnose, više brinu o tome da li se porodica često okuplja, organizuju skupove, što takođe može biti jedan od razloga zašto tetka sa mamine strane odnosi "pobedu".

Baka sa mamine strane je često uključena u ranu fazu odgajanja deteta, pomaže mami kada izađe iz porodilišta, a jednako je uključena tetka ukoliko su sestre bliske. Tako tetka sa mamine strane, provodeći često vreme sa detetom i negujući ta kao pomoć mami, dobija posebno mesto u detetovom životu.

Ipak, sve zavisi od slučaja do slučaja, ponekad su tetke sa tatine strane prisutnije jer na primer žive u istoj kući sa detetom ili imaju bliskiji odnos sa mališanom. Na kraju, nije ni važno ko se više voli, važno je da ljubav postoji, i da dete ima tako snažan pokretač i oslonac kao što je veličanstvena TETKA!

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Tetka Tasa otpevala rođendansku pesmu malom Željku Instagram

TETKA SA MAMINE ILI SA TATINE STRANE - EVO KOGA DETE VIŠE VOLI: Iskustva pokazuju da je ona pored mame najvažnija u životu mališana