Za neke roditelje rođenje bebe predstavlja trenutak kada su se ostvarile sve njihove nade i snovi. Možda ćete osetiti neodoljiv osećaj ljubavi prema bebi i zateći sebe kako je neprestano posmatrate, držite i dodirujete. Mnogi očevi opisuju osećaj velikog ponosa i govore o svom zaštitničkom odnosu.

Ovo svakako nije iskustvo svih roditelja, zapravo neki roditelji kažu da uopšte imaju veoma retke trenutke poput ovog, piše portal cope.org.au. “Bio sam nepripremljen za ukočenost, nedostatak povezanosti koji sam osećao. Nisam bila depresivna... Samo se nisam povezivala sa svojom bebom prva dva meseca. Niko mi nije rekao da se to može desiti”, neka su od iskustava. Uprkos slikama u medijima koje prikazuju jakee veze i dragocene trenutke između roditelja i njihove bebe, iz mnogo razloga može potrajati neko vreme da se uspostavi veza sa novorođenčetom.

Vezivanje se ne dešava nužno odmah – mogu proći dani, nedelje ili čak meseci pre nego što osetite vezu sa svojom bebom. Odvajanje vremena da se povežete sa svojom bebom nije neuobičajeno – niti je to znak da niste „dobar“ ili „pravi biološki“ roditelj. Budite svesni – onoga što gledate, čitate i kada razgovarate sa drugima o njihovim iskustvima.
Pokušajte da ne vršite dodatni pritisak na sebe – ohrabrite svoje prijatelje i podršku da razgovaraju otvoreno i iskreno.
Zapamtite da je za sve veze potrebno vreme i ulaganje – za neke je potrebno više vremena od drugih, pa dajte sebi i vašoj bebi vremena da uspostavite novu vezu.

Vezanost za bebu je važna za vaš odnos - a takođe i za razvoj bebe. Istraživanja govore da siguran odnos privrženosti pomaže da se izgradi temelj za pozitivan osećaj bebe, osećaj sigurnosti i razvoj sposobnosti da se nosi sa nevoljom.

Bebe formiraju privrženost obično roditeljima, ali i drugim ljudima kao što su njihova braća i sestre, bake i dede, drugi rođaci. Istraživanje vezanosti sugeriše da bebino rano pozitivno iskustvo sa roditeljima i starateljima omogućava da koriste svoj odnos kao „sigurnu bazu“ iz koje mogu istraživati svet. Ova sigurna baza takođe pruža vašoj bebi osnovu za stabilnost u njihovim budućim odnosima. Zauzvrat, ovo takođe pozitivno utiče na njihovu sposobnost da istražuju, rastu i razvijaju se.

Neki od načina na koje možete pomoći da se razvije vezanost uključuju: srdačne reakcije na znake bebe kao što je uteha kada plače ili je uznemirena. To možete učiniti tako što ćete bebu držati i maziti, pričati, smeškati se i nežno ljuljati. Zamišljate kako vaša beba može da doživi svet. Pokušajte da odvojite vreme da vidite svet iz njihove tačke gledišta. Odvojite vreme da uživate u svojoj bebi i njihovom iskustvu. Upoznavanje svoje bebe kao osobe i razmišljanje o njoj kao o jedinstvenoj maloj osobi. Uključite se u igru, masažu i razgovor sa svojom bebom, to ne samo da će stimulisati njena čula, već će i izgraditi snažnu, pozitivnu vezu između vas oboje. Veza je dvosmerna ulica. Ako odvojite vreme da razvijete i negujete svoj odnos sa bebom u prvim mesecima, otkrićete da će vam to pomoći ne samo da razumete i upoznate svoju bebu, već će takođe pomoći da negujete taj poseban odnos koji postoji za ceo život.

BONUS VIDEO

"DŽIN BEBA ĆE PRAVO IZ PORODILIŠTA U ŠKOLU" Pavle se rodio sa 6,5 kila, iznenadio ceo Gornji Milanovac, doktora i rođenu majku Kurir TV


Izvor: Yumama