Digitalni svet je naša svakodnevnica, ali da li decu treba da prikazujemo na društvenim mrežama i da li smo svesni rizika? O svemu tome je u emisiji "Jutro" na televiziji Prva govorila Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost na internetu.

"Deca su prisutna na društvenim mrežama i kao korisnici ali i sa naše, roditeljske strane. Moj je izbor kao mame da ne želim svoje dete da izlažem nečemu što mu je nepoznato. Smatram da deca u reklamnim kampanjama i društvenim mrežama jesu popularna, a mi reagujemo onim srcima. Problem je što mi kao roditelji nekada ne znamo dokle ide ta granica gde dozvoljavamo ljudima da gledaju svaki korak našeg deteta", rekla je Katarina.

Pored toga što roditelji izlažu svoju decu na društvenim mrežama, Katarina se osvrnula i na decu koja su i sami korisnici mreža. 45 odsto dece između 9 i 11 godina koristi društvene mreže.

Roditeljima je bitno da naglase da moraju svojoj deci da naglase da, ako je dete u stanju da slaže za godine kako bi moglo da otvori profil na društvenim mrežama, da postoje i ljudi koji se predstavljaju da su mnogo mlađi nego što jesu. Ovde pričamo o predatorima i pedofilima kojih je mnogo na internetu, a to je nužno da roditelj objasni detetu", objasnila je Katarina.

Telefon, deca, društvene mreže, porodica
Shutterstock 

Ona je objasnila i da roditelji koji žele da objave sliku svog deteta treba da vode računa o bezbednosti, privatnosti i dostojanstvu deteta...

"Moj savet je da slika ne bude objavljena u realnom vremenu, da se slika objavi dan, dva kasnije zbog učestale zloupotrebe fotografija. Da dete bude zagljeno ili u vašem zagrljaju da slika ne bi mogla da se 'iseče' i kasnije proda. Kada pričamo o dostojanstvu deteta, nekim fotografijama nije mesto na društvenim mrežama, kao na primer gde je dete nago ili polunago, kada se kupa... Za nekoliko minuta čak takve fotografije mogu da završe na pedofilskim sajtovima", objasnila je Katarina.

(Yumama)