Hrabra samohrana mama Kiša Čedvik borila se sa rakom, patila je od halucinacija i užasnih rana od lečenja. Na sve to imala je koronu i sepsu i to u trenutku kada je tek postala mama Milane Mej u junu 2021. Kiša je bila student medicine kada je zatrudnela sa svojom  ćerkom. U osmom mesecu trudnoće, pronašla je kvržicu u desnoj dojci, ali je mislila da je to povezano sa nadolaženjem mleka. Tokom porođaja u bolnici su joj dijagnostikovali sepsu, a samo nekoliko dana kasnije bila je pozitivna na koronu. Stavljena je u izolaciju u bolnici sa svojom tek rođenom ćerkom.

"Nisam očekivala da ću tako da započnem majčinstvo. Ti prvi dani su bili izuzetno teški kada sam se vratila kući, morala sam da provedem deset dana sama sa svojom novom bebom. Nisu mi bili dozvoljeni posetioci. Majčino mleko mi je nadošlo, ali je veoma brzo nestalo, a kvržica koja mi je bila skoro ispod pazuha je porasla, pa sam razgovarala sa svojim lekarom opšte prakse. Rekao je da je verovatno začepljen kanal, ali da mora da me uputi na biopsiju da se uveri. Bio je uporan da to za svaki slučaj proverim," rekla je Kiša za The Sun.

Iako je mislila da je najgore prošlo, kada je otišla po rezultate u bolnicu saznala je ono čega se najviše bojala.

"Rečeno mi je da imam rak dojke. Mislila sam da se šale, jer sam upravo dobila bebu. Onda sam počela da plačem, pitajući da li ću umreti. Rekli su da će me tretman ostaviti neplodnom, tako da ako želim još dece u budućnosti, morala bih da se podvrgnem lečenju neplodnosti i da zamrznem svoje jajne ćelije. Nisma mogla da prihvatim ono što su mi saopštili, pa sam izašla. Plašila sam se najgoreg, nisam znala šta se dešava."

Nije gubila vreme, započela je lečenje plodnosti i zamrzla je tri jajne ćelije, na taj način je započela proces lečenja hemoterapijom koja je trajala devet nedelja.

"Bila sam najmlađa u sobi i nisam izgledala loše. Znala sam da će kosa da mi opadne, pa sam se ošišala skroz na ćelavo. Da bih se osećala udobnije, napravila sam ćebe sa fotografijama mojih prijatelja i porodice i nosila torbu sa hranom."

Međutim tu nije bio kraj, njen tretman je ubrzo prešao u fazu " hemoterapije crvenog đavola", nazvan po svojoj boji - primala je tri, svake tri nedelje tokom devet nedelja.

"Mučnina je bila užasna. Nisam mogao da jedem ni da pijem, pa sam halucinirala, otpali su mi nokti na rukama i nogama i imala sam rane na koži. Tokom četvrte nedelje primetila sam grudve kose na jastuku. Pozvala sam mamu i rekla joj da se šišam na ćelavo. Do Božića su mi i trepavice otpale - to me je uništilo, sećam se da sam jecala, jer sam izgledala kao pravi pacijent sa rakom", priseća se Kiša.

Nakon meseci mučenja, halucinacija, gubitka kose i velikih bolova, u januaru 2022. godine konačno je dobila dobre vesti da nema više raka. Urađena joj je rekonstruktivna operacija na desnoj dojci i reduktivna mastektomija iz predostrožnosti na levoj, zatim je Kejši 1. marta 2022. godine konačno rečeno da nema dokaza o bolesti u njenom telu.

"Iako su to bile dobre vesti, nisam mogla da verujem. Bila sam tako preplavljena emocijama i uplašena da bi to moglo da se vrati. I dalje sam morala da imam još rekonstruktivnih operacija na grudima. Ova bolest je preokupirala svaku moju misao u proteklih 18 meseci i uzela je svoj mentalni i fizički danak."

Nakon horora koji je prošla konačno je počela na budućnost da gleda pozitivnije. Upoznala je momka, odlučila je da zvarši kurs za medicinske sestre i žarko želi proširenje porodice.

"Od vikenda kada su mi rekli da imam rak mislim da sam plakala ukupno pet puta. Međutim i nakon što se sve završilo samo sam nastavil. Naravno, bila sam zabrinuta i uplašena, najviše za Milanu, jer ne želim da je ostavim. Ali šta da radim? Koja je poenta sedeti i kukati?", rekla je Kiša i dodala:

"Želim da vratim svoj život u normalu, a onda kada diplomiram, pokušaću da imam još dece. Imam osećaj kao da je sudbina htela da sretnem Erona. Nikada nisam mislila da ću ponovo da nađem nekoga sa kim bih bila posle svega i sa kim mogu da počnem da gradim budućnost"

(Yumama)