Ne postoji trenutak koji može da izazove intenzivnija i pomešanija osećanja nego trenutak kada vaša beba stigne na svet. Devet meseci čekanja, porođaj i susret licem u lice sa tom malom osobom o kojoj ste toliko puta sanjali i koja je sada konačno u vašim rukama. To je definitvno nezaboravno vreme zbog količine emocija koje nosi sa sobom.

Prvih 24 sata od porođaja i upoznavanja sa bebom definitivno su nešto što svaka majka pamti do kraja života. Međutim, neke stvari će vas iznenaditi jer vas na njih niko neće ni upozoriti. Evo kako je to objasnila jedna mama:

Reč 'mama' trgnuće vas na poseban način

Trenutak kada se rađa beba, a vi prestajete da budete trudne i da mališana čuvate u svom stomaku je zaista poseban. Momenat kada vas doktori i medicinsko osoblje prvi put nazovu "Mama", zvučaće vam veoma čudno. Ta reč će izazvati to da se osetiš kao da si odjednom udaren sa 400 kg odgovornosti samo u jednom trenutku.

Nećete moći da prestanete da gledate u bebu

Moja beba je bila toliko sićušna da mi se činilo da je najkrhkija i najlepša stvar koju sam ikada videla u životu. Mislim da je to i normalan osećaj kada vam se nešto čini neverovatnim kao što je postojanje vaše bebe.

Nemojte da brinete ukoliko u trenutku kada prvi put ugledate svoju bebu ne osetite eksploziju emocija. To što viđate u opisima na društvenim mrežama uz prve fotografij 'Ljubav' ili 'ljubav mog života', možda se neće osetiti odmah. Nisu ni te mame, sigurno.

Zbog toga ne treba da se osetite čudno, a još manje krivom, jer je to apsolutno normalno. Ne postoji određeni trenutak kada bi trebalo da osetite ovu eksploziju osećanja prema svojoj bebi, što može mnogo da zavisi i od toga kakav porođaj ste imali. Ljubav će se pojaviti malo po malo, nećete morati da je forsirate, samo ćete u trenutku shvatiti da ne znate kako ste ranije mogle da živite bez svoje bebe.

Beba, mama, porođaj
Shutterstock Mama i beba

Osetićete strah jer ne znate da se ponašate onako kako očekuju od vas

Malo ko će vam govoriti i o onim trenucima kada bebi nešto treba, bilo da je to promena pelena, hrana ili uteha, a svako će očekivati da vi znate da prepoznate potrebe. Taj pritisak okoline može da postane zaista ogroman, ali ne brinite. Nemojte da dozvolite da budete pod uticajem okoline, samo sledite svoj instinkt i naučićete.

Dojenje će stvoriti senzacije koje nikad ranije niste iskusili

Osećaja će biti raznih, i dobrih i loših, ali ono što je sigurno jeste da je neverovatno videti kako smo sposobne da svojim telom nahranimo bebu.

Prvo mleko koje će izaći je kolostrum, žućkasta serozna tečnost koja je tečno zlato za vašu bebu. Zbog svojim imunoloških svojstava zbog kojih ga nazivaju i 'prva vakcina', veoma je važno. Nemojte misliti da ga to ne hrani.

Dojenje, porodilja, babica
Shutterstock Babica pomaže porodilji da doji bebu

Nećete moći da zaspite

Svima je poznato da će san biti smanjen, ali niko ne može da zamisli te trenutke dok se ne nađe u njima. Gledaćete svoju bebu kako se s vremena na vreme budi, uključićete sva svoja čula kako ne biste napravili neku grešku i sve vreme ćete biti na oprezu, a to će vas iscrpeti.

Kako meseci budu prolazili, moći ćete da menjate pelene u mraku, da dojite bez trunke svetlosti i da dudu stavljate bebi praktično dok spavate. Ali prve noći, definitivno ne.

(Yumama)