Mama Lidija Svorcel (36) je svoju borbu za potomstvo započela pre sedam godina sa svojim suprugom Stivenom (40), oni su potrošli veliku sumu novca kako bi ostvarili želju da postanu roditelji. Iako je uspela da ostane u drugom stanju i to sa blizancima, njena dvostruka radost brzo se pretvorila u tugu, jer je Lidija izgubila jednu bebu i morala je da gleda kako se druga bori za život.

U 21. nedelji trudnoće ona je hitno prebačena u bolnicu, gde je ultarzvuk pokazao da nešto "ozbiljno nije u redu".

"Jedna beba je bila u porođajnom kanalu, ali druga je bila dobro. Međutim, nisam mogla da prestanem da plačem dok su me vozili do bolnice, jer sam sve vreme imala osećaj da ću izgubiti obe bebe.", počela je svoju priču Lidija.

Ona je objasnila da joj plodova voda curela, ali da su lekari dali sve od sebe da bebe održe u životu. Međutim u 21. nedelji trudnoće, blizanci nisu imali nikakve šanse da prežive.

"To je bilo najstrašnije iskustvo u našem životu. Ostala sam u bolnici dve nedelje. Stavili su krevet u položaj da sam bila nagnuta sa podignutim nogama. Nisam smela da se maknem, čak ni da ustanem da bih otišla do kupatila", rekla je.

Njen položaj je sprečio porođaj tri nedelje. Ona je dobijala dve injekcije kortikosteroida, protiv upale koje pomažu bebinim plućima da sazru pre rođenja. Dva dana kasnije, i pored jake volje da se sve završi kako treba, svet ovog bračnog para okrenuo se naglavačke jer je otkucaj srca jedne bebe opao i Lidija je bila prinuđena da se hitno porodi.

Desila se velika tragedija, jedna beba koja je dobila ime Vinston preminula je nakon 20 minuta. Lidija nije ni imala vremena da prihvati tako strašan gubitak, zato što je odmah morala da nastavi sa napinjanjem kako bi se spasla druga beba, Oliver.

"Bilo mi je teško da shvatim šta se dešava. Medicinska sestra mi je dovela Olivera, bio je umotan u plastičnu kesu. Uspela sam da ga poljubim, a onda su ga brzo intubirali. Bili smo istovremeno u žalosti zbog gubitka Vinstona, ali i zabrinuti za Olivera", priseća se Lidija.

Prema njenim rečima svi pregledi do 21 nedelje su bili savršeni i sve je bilo uredu. Međutim, došli su do toga da se bore da spasu život makar jedne bebe.

Oliver je proveo 123 dana na intezivnoj nezi. U dva navrata Svorcelovi su bili spremni da se oproste od njega, ali Oliver je bio jak i odbijao je da odustane. Njegova odlučnost da živi svakodnevno je davala snagu njegovim roditeljima.

Oliverovo desno plućno krilo kolabiralo je tri puta, ali ovo je bila samo jedna od mnogih komplikacija. Takođe je dva puta dobio sepsu, uz krvarenje u mozgu i rupu u srcu.

"Njegova pluća su bila toliko krhka, ali nije odustajao. Izgubili smo svaku nadu da će preživeti sve do dana kada je konačno otpušten iz bolnice", rekla je njegova mama.

Lidija ističe da su poslednje dve godine bile traumatične, ali i radosne.

"Rekli su da će imati kognitivnih problema zbog krvarenja u mozgu, da će verovatno imati cerebralnu paralizu. Međutim uz lekarski nadzor, on nema nikakav pokazatelja invaliditeta. Zadivljuje me svaki dan iako je manji od svojih vršnjaka, to ga ne sputava, on hoda i drži stvari bez problema sa svoje dve godine."

"Ludo je samo pomisliti da mu je nekada dato 30 odsto šanse da preživi, a sada je srećan i zdrav dečko", rekla je na kraju svoje priče mama Lidija.

(Yumama)