Žena je devet godina nosila "kamenu" bebu i na kraju je umrla od komplikacija, prenosi Daily Mail. Zbog bolova i grčeva u stomaku, problema sa probavom i čudnih zvukova nakon obroka žena (50) poreklom iz Konga javila se na lečenje u Njujorku. Tamo su lekari otkrili da već dugi niz godina u stomaku nosi "kameno" dete, odnosno kalcificirani fetus koji je prestao da se razvja u 28. nedelji trudnoće.

Iako su specijalisti ponudili lečenje, pacijentkinja je odbila tretman zbog verovanja da je neko bacio kletvu na nju u Africi. Ovaj redak fenomen, događa se kada fetus, koji se nalazi izvan materice, prestane da se razvija. To je jedna od mnogih komplikacija u trudnoći koje mogu da ostave ozbiljne posledice na zdravlje majke.

Preminula je 14 meseci kasnije zbog neuhranjenosti jer joj je, kako objašnjavaju lekari, "kamena" beba neprestano pritiskala creva, a njeno telo više nije bilo u stanju da apsorbuje vitalne hranljive stvari, što je dovelo do gubitka kilograma.

"Nažalost, žena je preminula zbog teške pothranjenosti, opstrukcije creva zbog litopedije i kontinuiranog straha od traženja medicinske pomoći'', objasnio je Vesem Sous, stručnjak za internu medicinu na univerzitetu SUNY Upstate Medical.

Operacija, carski rez
Shutterstock Operacija

Tokom trudnoće žena je posetila kliniku u izbegličkom kampu nakon što je primetila da se njeno dete više ne pomera. Ginekolog je otkrio da njena beba više nema otkucaje srca i da mora da pobaci, ali zbog optužbi meštana da ubija dete koje je već mrtvo žena je na kraju odustala od lečenja. Mrtvi fetus u sebi je nosila devet godina i nije išla na preglede sve do preseljenja u Ameriku.

Kako prenosi Daily Mail, ovakvo je stanje zabeleženo samo 290 puta u istoriji, a prvi put se pojavilo u Francuskoj još davne 1582. godine. Neke trudnice prijavljuju teške simptome kao posledicu ove retke pojave, dok druge mogu živeti jako dugo bez ikakvih simptoma.

(Yumama)