Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUĐ NA ZIDU JE JAKO OPASNA ZA DEČIJE ZDRAVLJE: Može da izazove ozbiljna oboljenja, ovaj uzrast je najosetljiviji

Avab Isak (2) preminuo je od respiratornog stanja izazvanog crnom buđi u jednosobnom stanu.

 buđ.jpg Izvor: Shutterstock

Dvogodišnji dečak Avab Isak preminuo je u decembru 2020. godine od respiratornog stanja izazvanog crnom buđi u jednosobnom stanu u kojem je živeo sa roditeljima. Uzrok njegove smrti je "teško respiratorno stanje izazvano produženom izloženošću buđi" u njegovom kućnom okruženju.

Nažlost ova tragedija je navela pedijatre širom sveta da upozore roditelje koliko crna buđ na zidovima može da utiče na zdravlje celokupne porodice?

Rizici su sledeći:

  • može oštetiti pluća
  • pokrenuti napade astme
  • pokrenuti alergije kod onih koji imaju taj problem
  • pogoršati ili izazvati probleme sa mentalnim zdravljem

"Izloženost buđi i vlazi može da bude veoma štetna za naša pluća jer buđ oslobađa spore koje mogu da se udahnu i izazovu simptome kao što su kašalj, kijanje ili suzenje očiju", objasnila je Sara Volnouh direktorka kompanije "Asthma and Lung UK".

 Kašalj, dete_228257020.jpg
Dete sa astmom
Izvor: Shutterstock

Prema njenim rečima buđ i gljivice su glavni pokretači napada astme i mogu da pogoršaju simptome za ljude koji imaju plućna oboljenja. Veća je verovatnoća da će biti pogođene bebe, mala deca i stariji ljudi sa alergijama.

Studija objavljena 2012. godine otkrila je da deca koja su izložena buđi u kući imaju povećan rizik od razvoja astme do sedme godine.

"Produžena izloženost visokim nivoima vlage u zatvorenom prostoru može da smanji funkciju pluća i izazove hronične zdravstvene probleme kao što je astma", upozorio je Džeroeon Duves, profesor javnog zdravlja na Univerzitetu Masei.

"Osobe koje žive u vlažnim domovima takođe su izložene povećanom riziku od depresije", istakao je profesor.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica