Kada mama i beba izađu iz porodilišta, u našem narodu je običaj da ih najbliži rođaci što pre posete. Iako su majka i beba željne odmora i uživanja sa novopečenim tatom, sjate se babe i dede, tetke, ujaci, stričevi, strine... Svi bi da vide bebu i da donesu 'babine'.

Prvih 40 dana od rođenja bebe zovu se babine, a za njih se vežu mnogi običaji i verovanja. U tih prvih 40 dana dolazi najbliža rodbina, dok prijatelji i ostatak familije treba da sačekaju da prođe taj prvi period.

Bilo da idete u posetu u prvih 40 dana ili nakon toga, da poštujete običaje oko toga šta treba bebi da poklonite, veoma je važno i da ispoštujete stvari koje su veoma bitne i za bebu i za mamu, a nisu materijalne.

Ovo su stvari koje su mami i bebi mnogo važnije od poklona koji ćete da im odnesete:

  • Uvek pitajte u koje vreme možete da dođete jer i mame i bebe imaju svoj raspored tokom dana koji nikako ne treba da menjaju zbog drugih.
  • Čim uđete u kuću operite ruke i nikako ne ljubite bebu.
Beba, spavanje, pokrivač
Shutterstock Beba
  • Nemojte da se ponašate kao gost već gledajte da priskočite u pomoć kad god možete. Možete čak da ponudite i da operete sudove ili raspremite nešto ako vidite da treba. Ne možete ni da zamislite koliko će to novim roditeljima da znači.
  • Ukoliko imate i najmanje znake prehlade, ili ukoliko neko od ljudi iz vašeg kontakta ima neku prehladu, odložite posetu bebi.
  • Suzdržite se od komentara na račun maminog izgleda ili izgleda kuće.
  • Nemojte dugo da se zadržavate, napustite kuću na vreme jer uvek treba da imate u glavi da je mami i bebi preko potreban odmor.

(Yumama)