Koliko puta vam se desilo da se neka jakna smanjila ili izbledela od pranja ili da se džemper ukrutio i rasparao. Kako biste izbegli greške ili uništili omiljenu zimsku garderobu vaših mališana, evo pet efikasnih načina kako da operete i osušite neophodnu odeću za ove hladne dane.

Pročitajte etiketu koja stoji sa unutrašnje strane odevnog predmeta

Dečija odeća se često pere na višim temperaturam, ali ovo pravilo ne važi za zimsku odeću, posebno za stvari od vune i jakne. Kolika temperatura vode treba da bude, kolika dužina pranja ali i način sušenja, ako to stoji na etiketi obaveznose pridržavajte toga. Sve ovo je od velike važnosti kako bi zimska odeća vaše dece što duže bila kao nova.

Tretirajte mrlje pre nego što garderobu ubacite u mašinu

Veća je verovatnoća da ćete dečiju zimsku odeću morati češće da perete nego vašu. Jednostavno, deca se više prljaju. Zato, pre nego što takvu odeću ubacite u mašinu za pranje veša, obavezno fleke i jako zaprljane delove tretirajte sredstvima za uklanjanje mrlja, ali onim koja nisu agresivna. Natopite zaprljani deo i lagano protrljajte, a zatim isperite pod mlazom vode i ubacite u mašinu. Budite pažljivi i trljajte fleku lagano, kako ne biste oštetitli odeću posebnu onu koja je od vune.

Deca, sneg, društvo, braća, sestra
Shutterstock Deca na snegu

Perite odvojeno vunenu odeću i jakne

Podesite veš mašinu za pranje na lagan, nežniji ciklus ili program pranja hladnijom vodom. Izbegavajte da u istom ciklusu perete više različitih vrsta dečije zimske garderobe. Ako perete jakne, onda ne ubacujte u isto vreme i džempere jer ćete u suprotnom dobiti džemper sa izvučenim vlaknima. Koristite blage, tečne deterdžente.

Koristite mrežicu za garderobu manjih dimenzija

Šalove, kape i rukavice perite tako što ćete ih ubaciti u mrežastu vrećicu, zatvoriti je i onda ubaciti u mašinu za pranje veša. To će sprečiti pre svega zaplitanje šalova sa drugim odevnim predmetima i omogućiti da se dobro operu. Takođe, rukavice ćete lakše pronaći u bubnju nakon pranja, a izbeći ćete da premale rukavice začepe odvod mašine.

sušenje.jpg
Shutterstock Sušenje džemprea napolju

Sušite odeću prema preporuci proizvođača

Zimske jakne od filsa i vune sušite na vazduhu. Ako nakon sušenja budu suviše krute, sledeći put kada ih perete ubacite u mašinu za pranje veša pola šolje sirćeta. Pre nego što počne ciklus centrifuge zaustavite mašinu, izvadite odeću protresite je i ostavite da se osuši. Ako ovu vrstu dečije garderobe sušite u mašini, dobro bi bilo da u bubanj ubacite i vlažnu krpu, kako odeća nakon sušenja ne bi bila kruta.

Jakne i drugu zimsku dečiju garderobu od poliestera treba sušiti u mašini za sušenje na nižim temperaturama, sa manjim brojem okretanja. Manje odevne predmete, poput rukavica, šalova i kapa možete prati jednom mesečno a jakne i krupnije stvari jednom u dva meseca ili kada se jednostavno isprljaju.

(Yumama)