Boza potiče iz Turske, još iz doba Osmanskog carstva, i verovalo se da ovaj napitak star preko više od hiljadu godina donosi telu snagu i zdravlje. Iako je ovo piće pomalo zaboravljeno, izuzetno je zdravo i jača imunitet. Bogata je vitaminima A, B i E, kao i gvožđem. Sadrži i veliki broj korisnih bakterija, pa je naročito dobra za decu, trudnice, porodilje posebno one koje doje.

Ukoliko vam se vraćaju sećanja na ovo piće ili želite da vaša deca probaju, na jako jednostavan način ga možete pripremiti sami u svom domu.

Potrebno vam je:

  • 500 grama neprosejanog kukuruznog brašna
  • 5 litara mlake vode
  • 20 grama kvasca
  • 500 grama šećera
boza.jpg
Shutterstock Boza

Priprema:

Kukuruzno brašno stavite u veću šerpu, uspite 5 litara vode i ostavite preko noći. Ujutru stavite na šporet i kuvajte dva sata mešajući povremeno. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji par sati. Nakon toga u smesu umešajte kvasac razmućen sa malo mlake vode, pa opet ostavite da “prenoći” do sutradan. Sledeći dan procedite tečnost kroz gazu i dodajte šećer.

Rashladite napitak i po želji dekorišite mlevenim cimetom. Bozu treba obavezno da držite u frižideru zbog vrenja, a predlaže se i da pravite količinu za koju ste sigurni da ćete popiti u najkraćem roku.

(Yumama)