Ruski psiholog Mihail Labkovski koji preko 30 godina radi na porodičnoj psihologiji nedavno je izdao knjigu u kojoj je govorio zašto je najveća greška roditelja da tuku decu, a dotakao se i odnosa majke i ćerke.

"Statistički gledano, žene su najčešće žrtve nasilja u porodici. Ne sviđa mi se ideja da su žene po prirodi pasivne i požrtvovane. Zapravo, postoje društveni koreni, norme, ali i roditeljske kazne koje doslovno mogu da unište devojčice, koja kasnije mora biti žena", pojasnio je na početku, a onda dodao da nažalost, mnoge majke i danas odgajaju ćerke koristeći rečenice poput: 'ti si žensko, žene se ne svađaju', 'sačuvaj obraz, ćuti i trpi' ili 'žena može da izdrži sve'.

"Najgora stvar koju majka može da učini za svoje dete je da nakon svađe sa partnerom sedne i kaže: 'vidiš šta mi je tvoj otac uradio'. To nikada majka ne sme da govori" Vaše dete ne mora da bude vaš terapeut", dodao je.

Mama, ćerka, razgovor, svađa, briga
Shutterstock Mama i ćerka

Osvrnuo se i na žene koje 'trpe zbog dece' i objasnio im da to nikako ne može pozitivno da utiče, već samo negativno na decu.

"Draga ženo, što više tolerišeš, to jače formiraš žrtvu u detetu. Deci bi bilo bolje da žive u podstanarskom stanu ili na seli, nego da svaki dan gledaju kako im otac zlostavlja majku ili kako se roditelji neprestano svađaju. Uvek možeš da počneš da živiš drugačije. Problem je u glavi, a ne u partneru, ekonomskoj situaciji ili nečemu trećem. I samo ti možeš da učiniš prvi korak", poručip je Labkovski.

(Yumama)