Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE NAJGORA STVAR KOJU MAJKA MOŽE DA URADI ĆERKI: Ruski psiholog objasnio kakve posledice ostavlja za ceo život

Ugledni ruski psiholog objasnio je šta je najgora stvar koju majka može da uradi ćerki i kakve posledice to ostavlja na njeno odrastanje.

 Mama, dete, beba Izvor: Shutterstock

Ruski psiholog Mihail Labkovski koji preko 30 godina radi na porodičnoj psihologiji nedavno je izdao knjigu u kojoj je govorio zašto je najveća greška roditelja da tuku decu, a dotakao se i odnosa majke i ćerke.

"Statistički gledano, žene su najčešće žrtve nasilja u porodici. Ne sviđa mi se ideja da su žene po prirodi pasivne i požrtvovane. Zapravo, postoje društveni koreni, norme, ali i roditeljske kazne koje doslovno mogu da unište devojčice, koja kasnije mora biti žena", pojasnio je na početku, a onda dodao da nažalost, mnoge majke i danas odgajaju ćerke koristeći rečenice poput: 'ti si žensko, žene se ne svađaju', 'sačuvaj obraz, ćuti i trpi' ili 'žena može da izdrži sve'.

"Najgora stvar koju majka može da učini za svoje dete je da nakon svađe sa partnerom sedne i kaže: 'vidiš šta mi je tvoj otac uradio'. To nikada majka ne sme da govori" Vaše dete ne mora da bude vaš terapeut", dodao je.

 Mama, ćerka, razgovor, svađa, briga
Mama i ćerka
Izvor: Shutterstock

Osvrnuo se i na žene koje 'trpe zbog dece' i objasnio im da to nikako ne može pozitivno da utiče, već samo negativno na decu.

"Draga ženo, što više tolerišeš, to jače formiraš žrtvu u detetu. Deci bi bilo bolje da žive u podstanarskom stanu ili na seli, nego da svaki dan gledaju kako im otac zlostavlja majku ili kako se roditelji neprestano svađaju. Uvek možeš da počneš da živiš drugačije. Problem je u glavi, a ne u partneru, ekonomskoj situaciji ili nečemu trećem. I samo ti možeš da učiniš prvi korak", poručip je Labkovski.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica