Mira Arambašić iz Beograda je majka petnaestoro dece. Ona i njen suprug Radomir dobili su šestoro dečaka i devetoro devojčica. Danas su ponosni baka i deka čak 34 unučeta.

Mira je gostovala u emisiji "Jutro" na televiziji Prva, i tom prilikom otkrila kako je živeti u tolikoj porodici u Srbiji, i šta su bili najveći izazovi sa kojima su se nosili. Na pitanje voditeljke da kaže kako joj se zovu deca i koliko imaju godina, Mira se pomalo i zbunila.

"Zoran 40 godina, Zorica 39 godina, Desanka, Maja, ne mogu sad tačno godina, ali od 40 do 19 godina... Zovu se: Zoran, Zorica, Desanka, Maja, Dejan, Goran, Ivana, Tanja, Milica, Milan, Jelena, Ljiljana, Veselin, Petar i Isidora", rekla je Mira.

Ona kaže da nije planirala da rodi toliko dece, ali da se ne kaje.

"Nije mi bila želja, ali to je dar od Boga", rekla je Mira, i objasnila kako je u to vreme, pre 40 godina, izgledalo kada su ona i suprug dobili prvo dete:

"Bilo je lepo, kao i sa svakim sledećim detetom. Bile su i poteškoće ali uglavnom je bilo lepo."

Mira Arambašić sa porodicom
Printskrin, Youtube/ PRVA Mira Arambašić sa porodicom

Kao i svaka porodica, i Arambašići su se u životu susreli sa brojnim izazovima, a onaj najgori koji nikada neće zaboraviti svakako je bio požar. Međutim, Mira se seća i trenutka kada ih je Patrijarh posetio.

"Bilo je svakakvih izazova, najteže nam je bilo kada smo imali požar u stanu 2000. godine. To se desilo u stanu u kom sada živimo. Pamtim i 7. mart 1999. godine kada nas je tu posetio Patrijarh Pavle. Rekao je da je svako dete blagoslav, da smo mnogo bogati", rekla je Mira, i dodala da joj i danas nije svejedno kada čuje vatrogasne sirene:

"I sada kada čujem sirene, nije mi svejedno. Jedno vreme sam se baš ježila na njih, ali sada pomalo zaboravljam. Ćerka Milica je tada bila tragično, nisam znala gde se nalazi, ali srećom izborili smo se."

Mira Arambašić sa porodicom
Printskrin, Youtube/ PRVA Mira Arambašić sa porodicom

Kako je u Srbiji dobro poznat običaj da se za praznike porodica okupi, Mira kaže da oni to nisu uspeli za Novu godinu i Božić, ali da je krsna slava trenutak kada se svi vide.

"Nismo uspeli sada da se okupimo za praznike, jedino za slavu. A i to je situacija gde jedni dođu, drugi pođu i tako u krug. Stan je mali, ne bismo mogli svi da se skupimo. Sada izbegavamo druge zvanice, samo porodicu imamo za slavu."

Mira kaže da zna da su najbrojnija porodica u Srbiji, pa otkriva i koliko ih za sada ima.

"Mislim, a i čula sam da smo najbrojniji u Srbiji. Sa zetovima i snajama, oko mene nas ima pedeset i nešto, sad kada bih sve brojala", objasnila je Mira.

Mira Arambašić sa porodicom
Printskrin, Youtube/ PRVA Mira Arambašić sa porodicom

Na pitanje da li misli da današnje generacije imaju svest o proširenju porodice, i šta bi im posavetovala, Mira je rekla:

"Ne bih znala, ni svoju decu nisam savetovala. Jedna ćerka ima 11, ostali po dvoje, troje. Ali svakako bi im savetovala da se proširuju, da ima što više dece", rekla je Mira, a onda se osvrnula na to da li ima razlike u odgajanju muške i ženske dece, i kada im je bilo najteže:

"Isto je gajiti i dečake i devojčice, a najteže je bilo kad su se osamostalile, udale i otišle od kuće. Svakodnevno se čujem sa svima, pogotovo sa unucima", rekla je ponosna majka petnaestoro dece i 34 unučeta.

Printskrin, Youtube/ PRVA ;ira Arambašić, majka 15 dece i baka 34 unučeta

(Yumama)