Porodica Gaćeša je dobro poznata u celoj Srbiji zbog toga šro su imali hrabrosti da rode četvorke začete prirodnim putem. Kako su Đorđe i Marija već govorili za Yumamu, tek na trećem ultrazvuku su saznali da će dobiti četiri bebe, a lekari su ih čak savetovali i da dve bebe uklone odmah, sa čime se oni nikada nisu složili.

Đorđe i Marija, roditelji četvorki i jedne starije devojčice, verovali su da je sve dar od Boga, i smatrali su da će pustiti da sve bude onako kako treba. Kako je mama Marija rekla voditeljki Mariji Popović, u emisiji "Ordinacija" na RTS-u, bila je spremna i na najgore, ali od svojih devojčica ni u jednom momentu nije odustajala.

"Trudnoću sam prvo počela da vodim u Višegradskoj gde mi je i rađen postupak inseminacije, tu su mi predlagali redukciju plodova i abortus zbog broja beba. Ni u jednom trenutku nisam mogla da se odlučim za abortus jer je željena trudnoća, ne bi imalo smisla ni pred Bogom, a ne bi ni moja savest bila mirna", ističe majka Marija Gaćeša.

"Bila sam spremana da sve četiri budu mrtvorođene, to je jedan od najvećih rizika. Od posledica koje mogu da nastanu u trudnoći, problema i komplikacija, najstrašnije bi bilo za jednu majku da joj deca budu mrtvorođena. Bila sam spremna na to, ali nisam bila spremna na abortus", priseća se mama Marija.

Porodica Gaćeša, Marija, Đorđe, Četvorke
Printskrin, Youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal Marija Gaćeša sa bebama

Bebe su nakon tri meseca izašle kući, a roditeljima nije bilo jednostavno jer, pored promene koju nose četiri bebe odjednom, susretali su se i sa njihovim zdravstvenim problemima.

"Iris, Inda i Irina su imale po kilogram na rođenju i po 35 santimetara, Ina je imala 790 grama i 33 santimetra. Borba je bila duga i teška do samog kraja. Irini su pripisali tešku dijagnozu, Ina je rođena sa nezrelim crevima, Iris i Inda su imale krvarenje na mozgu prvog i drugog stepena. Ni u jednom trenutku ne mogu da kažem da smo bili mirni, da kažem da ćemo pozvati da će reći – Danas je sve u redu. Uvek je imalo nešto da nam se saopšti. Odlasci dva puta nedeljno da ih vidimo, skoro mesec i po dana je prošlo otkako smo ih prvi put dodirnuli", seća se mama Marija šta je u tom periodu za njih bilo najteže.

Porodica Gaćeša, Marija, Đorđe, Četvorke
Printskrin, Youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal Tata Đorđe sa svojim devojčicama

Kako mama Marija kaže, jedna od devojčica je rođena sa teškom dijagnozom koja sa sobom nosi probleme sa motorikom, koncetracijom, ali i mogućnošću za nastanak cerebralne paralize. Tačno zdravstveno stanje devojčice neće moći da znaju do njene treće godine, a da za sada ultrazvučni pregled pokazuje da su ciste na mozgu devojčice popucale.

"Ona (Irina) je najnaprednija, ali smo se sa njom i najviše trudili. Fizioterapeut procenjuje da nam je ona u najboljem stanju od njih četiri. Trudimo se da radimo sa svima, ali nam je ona zbog te dijagnoze na prvom mestu", objašnjava mama Marija i ističe da se trudila da zadrži sve to za sebe, da ostane hrabra mama.

Bebe začete na Svetu Petku, a rođene na Veliki petak

Da nije bilo lako ostati jak sve vreme dok je borba za živote njihovih beba trajala, mama Marija kaže da je znala da ne sme biti uznemirena, najvažnije joj je bilo da ima dovoljno mleka koje će odneti na Institut za neonatologiju.

"Ljudi koji me poznaju kažu da mi je izmuzanje postalo opsesija jer sam strogo vodila računa da to bude na tri sata. Znala sam da ako ja budem uznemirena i ako se ja budem nervirala oko svega, mleka će biti sve manje. I onda sam tako pokušavala sebe da smirujem da ostanem hrabra i mirna kako bi mleka bilo što više za njih", objašnjava Marija.

Porodica Gaćeša, Marija, Đorđe, Četvorke
Printskrin, Youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal Porodica Gaćeša sa četvorkama

Posebno ohrabrenje i snagu da bude jaka i nastavi dalje, kaže da je našla u molitvi, kao i da su joj odlasci u manastir Tumane pomogli da pronađe mir i spokoj u sebi.

"I dan-danas nema situacije da ne kažem hvala Svetom Zosimu i Svetom Jakovu jer mislim da su nam oni pomogli, da su zapravo oni njihovi zaštitnici, bez obzira što su rođene na Veliki petak, začete na Svetu Petku. Što im je pravi termin kada su trebale da budu rođene na Ognjenu Mariju, a došle su kući na Blagu Mariju i na Petrovdan. Sve su bili praznici, meni to daje snagu, to je dar od Boga i znam da sam uradila pravu stvar", ponosno kaže majka Marija Gaćeša u svojoj ispovesti za RTS ordinaciju.

Porodica Gašeća planira još dvoje dece, a želja im je da dobiju bliznace dečake.

(Yumama/RTS)