Marija i Đorđe Gaćeša koji su 22. aprila postali roditelji četvorki začetih prirodnim putem, o čemu su detaljno govorili za portal Yumama, posle tri i po meseca doveli su bebe kući sa Instituta za neonatologiju i pridružili ih starijoj ćerki Iskri koja ih je sa nestrpljenjem čekala. Ova šestočlana porodica gostovala je u emisiji 'Jutro' na televiziji Prva, i otkrila kako izgleda njihov dan od kada su bebe došle kući, ali su se osvrnuli i na ružne komentare koje su im neki ljudi uputili.

"Ja kažem da smo mi jako umorni ali jedna presrećna porodica. Život nam se sveo da radimo po smenama, viđamo se samo kad se deca hrane. Na nogama smo 20 sati, 3 sata spavamo, sat krademo za nas dvoje jer je i naš odnos važan. Često pitamo samo jedno drugo: 'kako si', a nekad ne stignemo ni da damo odgovor", kaže ponosna mama Marija.

Tata Đorđe objasnio je kako je izgledao njihov prvi dan po dolasku beba kući, ali i kako je starija seka Iskra reagovala.

"Prvi dan je bio stvarno haotičan. Iskra je od samog starta znala da mama nosi 4 bebe, posle porađaja smo je pripremali da su bebe u bolnici i da će doći kući. Sve vreme joj govorimo i pripremamo je na to šta može da očekuje. Ipak ona je dete od dve i po godine i mislim da je to za nju neverovatno. Tek posle nekoliko dana je shvatila da su to 4 bebe a ne 4 igračke, da su došle i da ostaju. U početku je bio haos, nije znala koga prvo da pomazi, da poljubi... Ona dođe kod jedne pa kod druge, pa dok dođe do četvrte, krene ispočetka i tako u krug", govori Đorđe i dodaje kkroz kakve obaveze prolaze tokom samo jednog dana:

"Bebe hranimo 8 puta dnevno, a tu je i presvlačenje kao vežbice koje sa njima moramo da radimo. Za neke osnovne stvari treba pregršt vremena. Plus kada krenu da plaču, mi smo stalno u haosu. Jednu zovemo megafon u šali jer kada krene da plače to je neizdrživo. Plač jedne bebe često zna da probudi još jednu ili dve, pa nekada i tri. Međutim, uglavnom imaju da kažemo neki raspored, ne plaču sve u isto vreme."

Marija se osvrnula i na pomoć koju dobijaju od starije naslednice Iskre, ali i na to kako se osećala kada je prvi put videla svoje bebe u inkubatoru.

"Iskra je tu da nam pomogne, pridrži flašicu, pokriva bebe i kada treba i kada ne treba, gura im cuclu... Prihvatila je lepo, ne mogu da se žalim. Malo smo izgubili ritam sa njom što se tiče hranjenja i kupanja, ali sve će doći na svoje, samo da bebe malo ojačaju", rekla je Marija i objasnila sve o boravku beba na Institutu za neonatologiju:

"Bebe su tri i po meseca bile na Institutu za neonatologiju. Prve tri bebe rođene su sa težinom od 1.000 grama i dužinom od 35 centimetara, dok je četvrta mrvica imala samo 790 grama i dužinu od 33 centimetara. Prvi put kada sam videla tako malo dete u inkubatoru povezano na sve aparate, moram da priznam da prizor nije bio prijatan. To je slika koja mi je ostala u pamćenju iz Narodnog fronta. Ali sam uspela svih tri i po meseca da dojim svoje bebe. Tačnije, nosila sam svako jutro izmlazano mleko, a onda bih stala i posmatrala ih, govorila da ih tata, seka i ja najviše volimo i da jedva čekamo da dođu kući. Imali smo sreće da bebe borave u bolnici u raskoraku kada su psete bile dozvoljene. Poslednjih dana nismo mogli da ih vidimo jer su posete zabranjene."

Prethodnih dana Srbija se digla na noge jer se Marija na društvenim mrežama obratila svima za pomoć. Kako kažu, dnevno troše po 2 pakovanja pelena i po 2 kutije hrane, pa je želela samo da im neko da 'vetar u leđa' u početku. Porodica Gašeća sve vreme ističe da njima ne treba milostinja, samo pomoć sa malim primanjima koje imaju.

"Mi smo se obratili državi za pomoć, ali oni nemaju sredstva za to. Sinoć smo saznali da smo mi 5. porodica koja je dobila četvorke u Srbiji. Pokušavamo da se organizujemo da se sve četvorke sastanu. Obratili smo se za pelene i dohranu jer to nam je najveći udar na budžet. Trenutno je cifra od 90.000 dinara mesečno, ali kako bebe rastu, to će biti još veći troškovi. Hvala svima koji su nam pomogli i koji su nam izašli u susret. Mi ne tražimo milostinju, samo malo 'vetar u leđa' na početku. Ja sa svojom platom od
28.000 dinara, Đorđevih 50.000 dinara i roditeljski dodatak od 64.000 dinara, ne bismo mogli da preguramo mesec jer tu su i drugi troškovi koje svaka porodica ima, ali i naša starija ćerka kojoj i dalje treba svašta jer je i ona mala", rekla je Marija i dodala:

"Apelujem da se pomogne i drugim porodicama jer mi smo svoj problem rešili, ali apelujem da se pomoć preusmeri i na druge porodice kojima je to potrebno."

Đorđe i Marija Gaćeša
Printskrin, Youtube/PRVA Đorđe i Marija Gaćeša nakon rođenja četvorki

Nažalost, ova srećna porodica koja se bori da odgaja svih petoro dece i pruži im bezuslovnu ljubav, naišla je i na brojne ružne komentare. Otac Đorđe osvrnuo se i na to, ali i na predloge koje su tokom trudnoće dobijali od lekara.

"Uvek će biti ružnih komentara, od toga se ne može pomoći. Takva je realnost, takvo je društvo i uvek nekom nešto smeta. Ne znam da li nekom smeta što smo imali hrabrosti da donesemo 4 bebe na svet jer su nam i doktori predlagali kompletan abortus ili da ukinemo život za jedan, dva ili tri ploda. Marija je sa pregleda dolazila uplakana. Kada vidite nečije srce kako kuca i neko vam kaže 'da li znate koliki je to rizik', naravno da vam nije svejedno. Ok, sve je rizik ali prekidanje novog života, tu nema potrebe da se komentariše bilo šta", zaključio je Đorđe.

(Yumama)