Dolazak kući sa novorođenom bebom je predivan, ali isto tako je i pun briga. Patronažna sestra će vas posetiti u prvim danima i pružiti odgovore na sve nedoumice, ali i podršku koja je svakoj porodilji preko potrebna.

Brojne mame se brinu da li im je kuća dovoljno sređena kada dolazi patronažna sestra, pa pored brige o maloj bebi, brine i o tome da ne bude krš u domu i da patronažna sestra ne zameri nešto. Međutim, to je stvar o kojoj nikako ne treba da brinete.

Patronažna sestra Sara Bison, autorka knjige "Srećna beba, srećna porodica", podelila je pet stvari koje bi svaka patronažna sestra želela da mama prestane da radi. Verujemo da će vam ovo skinuti bar jedan teret iz glave, i treba da je poslušate.

Nemoj da razmišljaš o tome da treba da se središ

Kada imaš novorođenče u kući, velika je verovatnoća da nećeš naći vremena ni za tuširanje kako treba, a kamoli za neku posebnu odeću. U danima kada znate da će patronažna sestra da dođe u vašu kuću, možda ćete se osetiti zabrinuto jer niste stigle da se istuširate, operete kosu ili da se lepo obučete dok pazite na bebu. Sara kaže da je ovo definitivno nešto o čemu ne treba da se brinete.

"Ne morate se posebno oblačiti. Često kažem da, ako uspete da očešljate kosu i operete zube jednom dnevno, ide vam sjajno", kaže Sara i dodaje da vam patronažne sestre neće zameriti, čak im je i drago da vas vide u pidžami, pa nema razloga za brigu.

Nemoj da kriješ kako se osećaš

U prvih nekoliko nedelja nakon rođenja bebe, čak polovina majki doživi 'bejbi bluz', osećaj depresije ili teskobe. I statistika pokazuje da jedna od 10 majki pati od postporođajne depresije, a tek polovina ovih žena zatraži pomoć.

"Veoma je važno da razgovarate sa patronažnom sestrom. Možda biste hteli da kažete 'dobro sam' i da imate veliki osmeh na licu, ali to može da sakrije ogroman osećaj depresije i anksioznosti", rekla je Sara i dodala:

"Znam da mame često ne žele to da priznaju jer ne žele da drugi, uključujući i njihovo zdravstveno osoblje, pomisle da nisu uspešne mame. Ali svakom treba pomoć i podrška. Budite iskrene sa vašom patronažnom sestrom jer vam može ponuditi podršku, savet ili da vam da kontakt nekog ko može bolje da vam pomogne."

Depresija, žena, postporođajna depresija, tužna
Shutterstock Novopečena mama se oseća loše

Nemoj da misliš da je patronažna sestra tu samo kako bi pomogla oko bebe

Možda ste zabrinute zbog svog partnera koji se bori sa prilagođavanjem na pridošlicu i ulogu tate. Možda ste zabrinuti da vam starija deca nisu srećna zbog dolaska bebe. U svemu tome vaša patronažna sestra može da vam pomogne, da vam pruži prave savete, pomoć i podršu.

"Patronažna sestra je tu za mamu i tatu koliko i za bebu i za drugu decu u porodici. Ako su vaši problemi izvan njene struke, ona će vas usmeriti na osobu od koje treba da tražite pomoć", rekla je Sara.

Nemoj da misliš da ti samo patronažna sestra može pomoći

Može da bude teško ako imaš patronažnu sestru sa kojom se niste povezali odmah kako ste očekivali. Ako je to slučaj, nemojte da se osećate bespomoćno.

"Ako vam patronažna sestra koja dolazi u vaš dom nije pomogla na odgovarajući način, slobodno se obratite svom lekaru, ginekologu, pedijatru, savetnicama za dojenje ili drugim stručnjacima, zavisno od problema koji imate", rekla je Sara.

Beba, mama, doktor, patronažna sestra
Shutterstock Patronažna sestra u posetu mami i bebi

Nemojte da brinete o tome kako vam kuća izgleda

Usisavanje i čišćenje je poslednja stvar o kojoj treba da brinete kada imate novorođenče. Ko ima uopšte vremena za čišćenje? Zaista ne bi trebalo da brinete o tome kada vam dolaze gosti, uključujući i patronažnu sestru.

"Patronažna sestra neće ni primetiti da li vam je kuća uredna ili nije. Zapravo, ako je previše uredna, pre će otići zabrinuta. To je vaša kuća i vaša situacija i ne bi trebalo da se zamarate nepotrebnim situacijama poput urednosti, posebno jer vaša patronažna sesta želi da ponudi podršku vama i vašoj bebi", rekla je Sara.

(Yumama)