Mala deca hvataju razne predmete i prvo što urade jeste da ih stave u usta. Deca preko usta upoznaju svet, tako da je to apsolutno normalno, ali na roditeljima je da obezbede životni prostor i da van njihovog domašaja stave sve ono što ne treba da dođe u njihove ruke.

Ako imate i starije dete, veoma je važno da i njega naučite šta je to što beba ne treba da dohvati. Koliko je to važno, pojasnila je mama Mišel čija devetomesečna ćerka je imala stravičnu nezgodu zbog koje je mogla da izgubi život, i to zbog sitnice na okju nikada ne biste pomislili.

Ova beba je progutala vodenu kuglicu sa kojima se igrao njen stariji brat, a roditelji to nisu odmah primetili. Međutim, njeno zdravstveno stanje se komplikovalo pa su roditelji odlučili da bebu odvedu kod lekara.

"Dobila je sepsu i pala u stanje šoka, a njeni organi su počeli da otkazuju. Bila je u opasnosti da izgubi ruku zbog ugruška koji je zaustavio njenu cirkulaciju. A sve to se dogodilo zbog toga što je progutala jednu vodenu kuglicu. Pre toga nije imala nikakve simptome, jedino joj je temperatura bila povišena. Međutim, kada se temperatura javila, naša beba je već imala sepsu", objasnila je mama čija ćerka je dosad imala pet operacija, i još se nije potpuno oporavila.

Ona je želela da podeli svoju priču i da upozori sve roditelje da nikako ne kupuju svojoj deci ovu igračku, a ako je imaju u kući, da je bace odmah. Brojni roditelji su joj se zahvaljuju na iskustvu koje je podelila.

Beba jedva preživela zbog vodene kuglice TikTok/tiktokkiddydoc

Šta su to vodene kuglice?

To su zapravo veoma sitne kuglice koje se stave u neku posudu, a onda preliju vodom. Vremenom nabubre i postanu ljigave, ali mogu da se koriste u razne svrhe. Neki ih čak preporučuju i za vežbanje senzorike kod dece, ali posle ovog upozorenja, najbolje je da ih izbegnete potpuno.

Vodene kuglice
Shutterstock Vodene kuglice

(Yumama)