Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA KADA DETE SAMO ŽELI KOD MAME IAKO JE TATA SA NJIMA? Stručnjaci otkrili nekoliko načina da to promenite

Autor Radmila Ilić

Pogledajte neke od saveta koji vam mogu pomoći da se mama malo odmori, a dete okrene tati.

 Porodica, mama, tata, dete, svađa Izvor: Shutterstock

Mama i tata su najvažnije osobe u životu deteta, ali u prvim godinama je ipak mama malo bitnija osoba koja može da zadovolji sve detetove potrebe. Deca je često počaste ogromnom pažnjom koja u nekim stresnim situacijama može biti i frustrirajuća, i to ne samo za nju, već i za zanemarenog tatu. Autorka priručnika 'Šta očekivati u drugoj i tećoj godini' savetuje kako da se postavite u ovoj situaciji.

Možda će vas zanimati

Mame ne treba da rade sve zabavne poslove

Privrženost majci je uobičajena pojava u detetovom odrastanju, ali ona ne znači da je otac manje sposoban u odgajanju ili da se manje sviđa svom detetu. Važno je da tata ostane smiren i strpljiv u ovom periodu. Iako mama može potajno uživati u ovom scenariju, ne bi trebalo da isključi tatu iz odrastanja i tvrditi da je lakše da ona sve odradi sama jer dete tako više voli. Dete na taj način dobija potvrdu da mam zaista jeste najbolja i da samo ona zna šta mu treba.

Takođe, mame ne bi trebale da prisvajaju sve zabavne poslove oko dece, a tati da ostavljju one manje zanimljive poput rezanja noktiju ili umivanja nakon ručka jer tako se sigurno neće otvoriti put ka ostvarenju simpatija prema tati.

 tata i ćerka.jpg Izvor: Shutterstock

Odmaknite se i dajte im vremena za zbližavanje

Sa vremena na vreme, izađite iz detetovog okruženja i podstaknite ga na zbližavanje sa tatom. Dete će lakše da prihvati promenu ako ste van kuće. Kada ostavite dete sa tatom, ne pokazujte zabrinutost, ne zivkajte svako malo i pustite tati da bude tata svom detetu.

Detetov tata će neke stvari raditi drugačije od mame i to treba prihvatiti i dati mu poverenje. Ako sumnjate u tatine odluke, dete će to osetiti i samo će početi da sumnja da tata ne radi dobar posao. Što je više moguće, stanite na tatinu stranu kad se prepire sa detetom da biste mu pokazali kako su mama i tata tim, jednako važni za dete.

Dajte podršku tati koji se u ovim situacijama može osećati prilično zanemareno i tužno. Saosećajte sa njim i pohvalite njegov trud da bude prisutan i prihvati ovu situaciju u kojoj dete nenamerno, ali netaktički odbija njegovo prisustvo. Podsetite ga da je reč o fazi te da je lako moguće da će se, u predškolskoj dobi, dete puno više okrenuti njemu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica