Svaki roditelj se trudi da bude najbolji i spreman je da uradi sve za svoju decu. Neki koriste strogoću kako bi usmerili decu na pravi put, neki blaže metode u odgoju svoje dece. Svaka porodica ima svoj način vaspitanja, ali jedna stvar je svima zajednička: kada pogledate u prošlost, sigurno svako od vas shvati koje greške su napravili. Ovo su najčešće stvari zbog kojih većina roditelja žali:

Nisu uživali u razgovoru sa svojim detetom

Kako dete raste sve više mu je potreban razgovor sa odraslima. Uvek imaju pregršt pitanja i ma koliko vam je to ponekada naporno, svaki trenutak komunikacije za dete je dragocen. Uredu je da ne budete svakog trenutka dostupni svojoj deci, ali ako svaki put odložite razgovor, kasnije kada dete poraste biće vam žao zbog toga. Nema načina da vratite izgubljeno vreme, zato uživajte u svakom trenutku sa svojim detetom.

Nisu dovoljno često grlili svoje dete

Istraživanja su pokazala važnost zagrljaja za mentalni i fizički razvoj deteta. Deca kada porastu sve manje žele da se maze sa svojim roditeljima. Koliko god slušate savete o tome da ne treba da preterujete u grljenju i ljubljenju deteta, shvatićete da je to samo kratak period bliskosti koji će vam mnogo značiti.

Nisu snimili dovoljno videa i fotografija

Snimci i fotografije su najdragocenija uspomena i nema lepšeg osećaja kada se prisetite nekih zajedničkih trenutaka, i kada shvatite kako vam dete brzo raste. Zato čuvajte ih jer će vam značiti u svakom trenutku i svaki put ćete se rado vraćati na njih.

Telefon, deca, društvene mreže, porodica
Shutterstock Porodica se slika

Nisu zapisali njihove prve reči

Mislite da ćete se uvek svega setiti, ali kako vreme prolazi neke stvari se zaboravljaju, zato nije loše da imate neki mali podsetnik na sve važne prve stvari koje je vaše dete uradilo.

Nisu dovoljno provodili vreme u igranju sa decom

Previše obaveza i brz ritam života iscrpljuje, i često nemate dovoljno snage za dečije igre i energiju koju imaju. Ali ovakva vrsta zabave je najkvelitetniji način da provedete vreme sa vašim detetom, posebno ako u obzir uzmete to da se mnoge stvari najbolje nauče kroz igru.Ta faza života brzo prođe, zato se trudite da uvek nađete vremena za ono što vaše dete čini srećnim.

Bili su previše strogi

Jedna stvar je kada primenite strogoću ako je dete nešto loše uradilo, ali nemojte na tome da gradite način vaspitanja. To vremenom može da ostavi velike posledice posebno u vašem odnosu sa detetom.

Dete, svađa, razmaženo
Shutterstock Mama grdi devojčicu

Nisu marili za mišljenje svoje dece

Možda su jako mali, ali i oni grade vremenom neki svoj stav. Deca čija se mišljenja često zanemaruju mogu da odrastu u vrlo nesigurne osobe. Zato poštujte i dozvolite vašem mališanu da kaže šta misli, to će i vama puno značiti da znate u kom smeru se vaše dete razvija.

Nisu dovoljno usrećivali decu

Deca imaju pregršt zahteva i želja, ali ako se potrudite da im s vremena na vreme ipak ispunite, shvatićete koliko njima to znači i koliko će neke takve stvari ceo život pamtiti.

Često su pratili tuđe savete

Kada vam je nešto novo ili se osećate nesigurno, normalno je da ćete prihvatiti savet nekog ko ima više iskustva. Ali istina je da vi kao roditelj znate bolje od bilo koga šta je za vaše dete najbolje. Nemojte dopustiti da se drugi previše mešaju u odgoj vašeg deteta, i sami ćete tokom njegovog razvoja mnoge stvari naučiti i shvatiti šta radite dobro, a šta ne.

Nisu bili sa svojom decom u najvažnijim trenucima života

Neke stvari se dese samo jednom i zaista je dragoceno kada ih zajedno doživite sa svojom decom. Trudite se da takve momente ne propuštate, jer i kada su mali i kroz ceo život za svakog je najvažnija podrška svojih roditelja.

(Yumama)