Tepisi su puni bakterija i prljavštine, treba ih redovno čistiti, a posebnu pažnju obratiti ako imate decu koja se igraju na njima.

Otkrivamo vam dve metode uz pomoć kojih ćete najlakše detaljno srediti svoje tepihe, i biti sigurni da se deca ne igraju u leglu bakterija.

Čišćenje usisivačem

Prvo razmaknite sav nameštaj, a onda pomerite tepih kako biste uklonili sloj prašine i prljavštine. Ako su na njemu neke mrlje, očistite ih sredstvom za mrlje i sačekajte da se osuši.

Uključite usisivač i povlačite ga u ravnim linijama, odozgo prema sebi. Najbolje bi bilo da ga čistite prvo od one strane koja je najdalja izlazu iz prostorije kako biste ostavili prostora za kretanje unazad i ne biste hodali po delovima koje ste već očistili.

Usisavajte čvrstim ali sporim pokretima da bi se uklonila sva prljavština. Postupak možete ponoviti ako vidite da niste potpuno očistili.

Usisavanje tepiha
Shutterstock Usisavanje tepiha

Ručno čišćenje

Ovo je odlična opcija, ali je fizički napornije i zahteva više vremena.

Potrebna vam je soda bikarbona, debela četka, sredstvo za čišćenje tepiha, suvi peškiri i voda.

Postupak: Pospite sodu bikarbonu po tepihu i ostavite je nekih 5-10 minuta. Usisajte ostatke.

Pomešajte 2 doze sredstva i 450 ml tople vode i poprskajte po celom tepihu. Iščetkajte tepih snažnim pokretima, namočite vodom, a zatim peškirima pokupite tečnost što je više moguće. Ponovite postupak dok ne isperete sredstvo, pa tepih ostavite da se osuši.

(Yumama)