Roditeljstvo je zahtevno ali retko ko može to da razume dok se sami ne nađu u toj ulozi. Neprespavane noći, izlivi nervoze, odbijanje hrane, izbijanje zuba, svađe između braće i sestara... spisak je predugačak, i sve to deluje kao da napornom danu nema kraja.

To zaista može biti iscrpljujuće, a priznanje jedne mame koja je zažalila što je rodila drugo dete posebno je teško. Ona je pisala na jednom roditeljskom forumu i otkrila da ima dvoje dece, jedno od 6, a drugo od 8 godina.

"Jesam li nerazumna što žalim što sam dobila drugo dete", započela je svoje teško priznanje, a onda dodala i da im drugo dete otežava život.

Ona je otkrila da njeno starije dete ima zlatno srce i da je vrlo brbljivo, dok je mlađe potpuno drugačije.

"Mlađe je druga priča. Podmuklo, lukavo, maltretira starije dete, odgovara nam, laže i vara", napisala je u svojoj objavi, a onda dodala još detalja:

"Večernji obroci traju satima. Odbija da jede 90 odsto onoga što ponudim, uprkos tome što je ranije to jelo i govorilo da je nešto najukusnije. Stalno mi prkosi, sakriva slatkiše u svojoj sobi. Toliko volim svoje mlađe dete, ali sam na rubu živaca. Bila sam na ivici da mu kažem da bih volela da ga nikad nisam ni rodila. Osećam se kao najgori roditelj."

Mama na ivici živaca
Shutterstock Mama na ivici živaca

Ona je rekla da oseća veliku ljubomoru kada vidi druge porodice sa više dece koji su srećni, i da joj je neverovatno krivo što ona ne oseća isto.

"Bila sam srećna kada se rodilo mlađe dete, toliko srećna. Mislila sam da je naša porodica konačno kompletna, ali kada bih mogla da se vratim unazad, nisam sigurna da li bih to učinila. Jednostavno mi otežava život", rekla je i dodala da je njen suprug nekoliko noći nedeljno odsutan zbog posla i da nemaju nikakvu pomoć šire porodice, pa se sama nosi sa decom.

Ono što je još zanimljivo jeste da se njeno mlađe dete u školi ponaša potpuno pristojno i drugačije u odnosu na ponašanje kod kuće. Ona je zamolila korisnike foruma za savet, a evo šta su joj oni rekli.

"To zvuči tako teško. Kao da ti je veoma potrebno malo vremena za sebe. Možeš li nekako sebi da priuštiš da neko čuva decu sat ili dva, a da ti prošetaš i predahneš? Zaista mislim da bi ti mnogo pomoglo da imaš malo prostora za sebe", predložila joj je jedna mama.

Beba jede sama
Shutterstock Beba jede sama

"Pitam se da li preteruješ u nekim stvarima jer si toliko iscrpljena? Stvari poput hranjenja nikada ne bi trebalo da budu bitka. Ako ne želi jesti, to je u redu, i ne treba da postoji borba snage i volje sa obe strane", dodala je druga, a treća je imala sličan savet:

"Slažem se da se morate odmah povući oko hrane jer je to postala prevelika bitka. Vršenje pritiska na dete kako bi jelo, samo otežava život svima vama."

Da li vi mislite da ova mama preteruje?

(Yumama)