Dolazak bebe trebalo bi da ojača i poveže porodicu, a ne da razdvoji. Prvi dani po dolasku bebe u kuću sigurno to i jesu, ali u mnogim porodicama dolazi do poremećaja odnosa između supružnika kada majka počne da spava sa decom, a otac sam.

Nije mali broj ni porodica gde roditelji spavaju zajedno, ali sa detetom između sebe. I to nije rešenje za partnerske odnose.

Beba nam je legla u krevet, ali gde smo mi i naš brak?

Kada se beba rodi, rode se mama i tata, odnosno iz partnerstva formiramo roditeljski par koji zajedno i u savezu brine o deci i utiče na njihov rast i razvoj. Roditeljstvo je zadatak koji od nas zahteva prilagođavanje, odgovaranje na nove zadatke i izazove, saradnju i međusobno povezivanje.

Lepo je maziti se i spavati s bebom i decom, ali je jednako važno očuvati intimnost i partnerstvo. Roditelji koji spavaju odvojeno kažu da to ne utiče na njihov brak, ali pitanje je koliko smo toga zapravo svesni.

Beba, pelene, presvlačenje
Shutterstock 

Partnerstvo je važno za decu

U porodici je važno da postoji jasna granica između sastava roditelja i dece. Granice se narušavaju, komunikacija postaje zbunjujuća, partnerski odnos slabi kada se stvore savezi dvije članova iz različitih sastava – na primer, mama i dete s jedne strane, a tata sam ili s drugim detetom.

Kad sklapamo savez sa decom, zaboravljamo da je i njima zapravo važan naš užitak, koji sa njima nema nikakve veze. Deca žele da imaju zadovoljne i srećne roditelje jer od nas uče šta život zapravo jest. Takođe žele izgraditi svoj sastav koji nema veze sa nama. Sledeći njihov primer, u svet donose paket slika koje smo mi kreirali za njih u porodici. Na drugim mestima mogu naučiti mnoge stvari, ali najviše o partnerstvu nauče gledajući nas.

Možda ovo nema veze sa tim ko gde spava, ali ako sa strane gledamo porodicu u kojoj su mama i dete u istom krevetu, a tata u drugoj sobi ili čak na drugom spratu kuće, ne možemo a da se ne zapitamo - je li u takvim odnosima sve u najboljem redu? Pogotovo ako ne govorimo o tome kako se osećamo u vezi sa tim i je li to stvarno dobro za sve nas.

Porodica, roditelji, dete
Shutterstock 

Decu stavljamo ispred svega, pa i ispred sebe

Možda se brak zaista može sačuvati u odvojenim krevetima, a možda je to početak udaljenosti koja završava razvodom. Jesmo li deci posvetili previše pažnje i roditeljstvo stavili ispred sebe, zanemarujući druge uloge koje imamo u životu? Ništa dobro nismo učinili ni za decu.

Mnogi razvodi možda nemaju veze s tim gde neko spava, ali možda imaju veze s činjenicom da su nam deca postala važnija od nas samih, naše potrebe, želje, ljubav, partnerstva… bez da se pitamo gde ćemo biti kada deca počnu da žive svojim zasebnim životima.

Važno je zadržati naš partnerski odnos, jer kada deca jednog dana odu iz porodice, ako uspemo spasiti brak, opet ćemo biti sami, zajedno jedno sa drugim, i tek tada ćemo biti istinski svesni onoga što smo izgradili.

(Yumama)