Kažu da je balet spoj umetnosti i idealne fizičke aktivnosti za dete. Kada se doda i ljubav, onda sve to dobija potpuno novu dimenziju. Donosimo vam priču o jednoj malenoj Petri, koja je od svoje četvrte godine u baletskim patikama i uz podršku mame i tate pravi svoje male plesne korake zahvaljujući velikom talentu i ljubavi. O tome kako je ona zavolela balet i do čega je tako mala uspela da dođe govorio je njen tata Vlada Savić.

Koji su hobiji vaše ćerke?

Petra je jako kreativna i sva njena interesovanja su vezana za neku vrstu umetnosti. Voli sve aktivnosti koje zahtevaju da se nešto pravi rukama, koje joj daju slobodu izražavanja i razvijaju maštu. Ona jednostavno voli da ni od čega napravi nešto, prava mala umetnica.

Kada je počela da se bavi baletom?

Petra je počela da ide klasičan balet sa 4 godine, jer to je zapravo najmlađa grupa koju prima škola beleta Katarine Gromilić. Mislim da je to i pravi uzrast za početak jer su deca dovoljno zrela da shvate svoje obaveze, a telo dovoljno razvijeno da odgovori na sve fizičke zahteve.

Zašto baš balet?

Još kao beba Petra se njihala čim bi počeli prvi taktovi pesama, a kasnije je volela da pleše uz muziku. Mi smo mislili da je to samo njen veseli temperament, ali kad je njena najbolja drugarica iz vrtića krenula na balet, poželela je i da i ona ode na probni čas. Upisali smo je misleći da je to dečija radoznalost, a ispostavilo se da je to njena ogromna ljubav, gotovo strast.

Na kakva takmičenja i nastupe je išla vaša ćerka?

Petra je imala par javnih nastupa pred publikom i jedan završni čas u Pozorištu na Terazijama, nekoliko puta učestvovala je u TV emisijama, a imala je priliku da bude i deo velike kampanje jedanog domaćeg brenda čija je tema bila baš balet.To su za nju mala, ali jako dragocena iskustva, koja će joj mnogo pomoći u koliko se bude odlučila da jednog dana balet bude njen poziv.

Kolika je bila vaša podrška da se posveti baletu?

Podrška je bila velika jer, čim smo videli njenu ljubav i posećenost, ali i čuli utiske profesorke baleta koja je isticala njen talenat, znali smo da moramo da joj budemo oslonac i duvamo u njema mala jedra. Jedna od osnovnih uloga roditelja jeste bezuslovna podrška i razumevanje.

Da li je ona ponosna na sebe?

Jeste, jako, naročito posle nekih javnih nastupa, pohvala profesorke ili drugara. Dosta je samokritična, ali pohvale je motivišu.

Da li biste preporučili i drugim roditeljima balet za dete?

Naravno, balet, pored toga što je prava umetnost, on je odličan za jačanje muskulature, držanje, koncentraciju ali i razvijanje kreativnosti, muzikalnosti i sticanje radnih navika.

Privatna arhiva Mlada balerina Petra Savić

izvor: yumama

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budzeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.