Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Higijena doma: 9 važnih saveta za čišćenje kada imate bebu

Sa dolaskom bebe higijena postaje mnogo važnija stavka u svakodnevnim obavezama. Bebini proizvodi, dezinfekcija kuće, posuđe, pranje ruku - pogledajte na šta je sve važno da obratite pažnju prilikom čišćenja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bebe imaju nerazvijeni imuni sistem, što znači da im je potreban viši nivo higijene u kući. Kada malo porastu i početnu da puze i dodiruju sve oko sebe, to postaje još važnije. Zaista, većina beba takođe ima osetljivu kožu zbog čega je dobra higijena u domaćinstvu od vitalnog značaja.

Mi vam nudimo deset načina da održavate prostorije čistim kada imate bebu u svom domu.

Detaljna dezinfekcija doma

Obavezno se potrudite da očistite celu kuću pre dolaska bebe. Buđ može biti štetna ako je udiše beba, pa bi bilo dobro da preduzmete sve neohodne mere za odstranjivanje svih bakterijskih i gljivičnih infekcija, koje se mogu razmnožiti u domu. Uverite se da je svaka prostorija u kući dobro očišćena kako bi se izbegla vlaga, posebno u kupatilu i bebinoj sobi. Idealno bi bilo da sobu koju ste namenili bebi okrečite, sredite, a takođe je potrebno da sve stvari u sobi dezinfikujete. 

Dezinfekcija površina koje beba dodiruje

Obavezno vodite računa o svim površinama sa kojima će beba biti u kontaktu - tepisima, zavesama, garderobom. Održavanje higijene tkanina može biti težak zadatak, ali je takođe važan, jer na tim površinama mališani često puze ali često i pokušavaju da pojedu mrvice koje se nalaze na tepisima, stazama i slično. Takođe je važno da bebina garderoba bude čista, posteljina, benkice, pelene -sve neophodne stvari sa kojima beba svakodnevno dolazi u kontakt, jer smo svedoci da bebe rukice najčešće stavljaju u usta.

Sredstva za dezinfekciju

Kada su u pitanju proizvodi za čišćenje, bilo bi poželjno da koristite one koji ne izazivaju iritacije kod beba i ne dozvoljavajte mališanima da puze po površinama odmah nakon čišćenja kako biste sprečili udisanje štetnih materija. Možete koristiti i prirodne proizvode za čišćenje, na bazi sirćeta, limuna i sode bikarbone, jer imaju veoma jaku ulogu u dezinfekciji. Takoće, sva sredstva za higijenu držite dalje od bebe i njene blizine, kako ona ne bi mogla da dođe u kontakt sa tim kada vi to ne vidite.  Najbolje bi bilo da podove i tepihe čistite jednom dnevno, a bebinu garderobu što češće menjajte i perite.

Vodite računa da svi proizvodi budu čisti

Neka sve površine budu čiste - bilo su u pitanju pene za brijanje ili ekran telefona, potrudite se da sprečite nakupljanje mikroba. Čak i visoke površine, koje su nedostupne bebi, biće dostupne ako ih koriste odrasli u kući. Dakle, ako se održavaju stalno cistim, manja je verovatnoća da će neko nakon dodirivanja tih površina dodirnuti bebu i preneti joj klice. 

Čišćenje parom

Čišćenje parom s vremena na vreme je takođe odlična opcija za dubinsko čišćenje. Pored toga, ne zaboravite da na vrh dnevnog reda stavite i igračke za bebe, posebno kada bebi rastu zubi. Takođe je važno da provetravate prostorije bez obzira na godišnje doba, kako bi svež vazduh ispunio vaš dom. 

Sredstvo za definfekciju - uvek pri ruci

Neka sprejevi za dezinfekciju budu pri ruci u svakoj sobi u kojoj beba provodi vreme. Tako će biti dostupni uvek kad god vam zatrebaju i nećete zaboraviti da se vratite i očistite površine od mikroba. Prilikom čišćenja usredsredite se odakle nastaju klice, na kojim površinama su zastupljene, a to su sasvim sigurno one površine na koje najčešće zaboravljate: na telefone, računare, prekidače za svetlo i kvake na vratima. Stoga se fokusirajte na odstranjivanje klica sa apsolutno svih površina koje se nalaze u bebinoj blizini.

Pranje ruku svih ukućana

Svi u kući moraju da operu ruke! Ovo je važno za zaštitu bebinog imunog sistema. Ne zaboravite da ih operete pre dodiranja bebe, zatim pre presvlačenja pelena i odlaska u toalet.

Kuhinja, escajg, posuđe

Ne zaboravite da kuhinja i ne samo bebino, već i vaše posuđe održavate uvek čistim. Kašičice, flašice i ostali bebini sudovi moraju u svakom trenutku biti čisti, kako biste održali higijenu vašeg doma i potpomogli u očuvanju bebinog imuniteta. Potrebno je da bebin escajg da sterilišete bar 2 puta dnevno.

Sklonite sve što može biti opasno po bebu

Oštre ivice, prekidači sa strujom, kablovi, plastične kese su samo neke od opasnih stvari koje se nalaze u svakom domu. Kako biste zaštitili svoju bebu, najbolje bi bilo da kupite štitnike za oštre ivice i prekidače, kese obavezno sklonite iz bebinog okruženja kako je slučajno ne bi progutala ili zapušila nos sa njom. To može dovesti do katastrofalnih posledica kao što su gušenje ili gutanje kese.

Svaki od ovih zadataka je za sebe vrlo izvodljiv. Kako bi vaš dom zablistao potrebno je i da ga održavate nakon detaljnog čišćenja. Najvažnija činjenica jeste vezana za bebin imunitet i zdravlje, a ukoliko vodite računa da sve oko bebe bude čisto sigurno ćete uspeti u tome.

Zapratite nas i na Instagramu! 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica