Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečite disajne probleme: 5 sobnih biljaka koje isušuju i(li) vlaže vazduh

Stižu hladni dani i sa jedne strane uključeni radijatori koji suše vazdruh, i sa druge, veš koji sušimo u stanu - koji stvara vlagu u čitavoj prostoriji. Sa ovim 'problemom' možemo da se borimo i prirodom - sobnim biljkama.

  Izvor: Foto: Profimedia

Suv vazduh sa sobom donosi probleme sa disajnim organima, a protiv njih možete da se borite i na prirodan način - pomoću sobnih biljaka koje ovlažuju vazduh. S druge strane, ako imate poroblema sa previše vlage u prostoru, takođe vam može pomoći priroda.

5 biljaka koje vlaže vazduh u prostoru

Pačempres

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom, jer se veruje da se u njemu skupljaju duše preminulih. Ovo zimzeleno drveće vlaži zrak i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Zauzvrat traži hlad i redovno zalivanje.

Svekrvin jezik

Ova biljka čini čudesne stvari: osvežava vazduh, proizvodi velike količine kiseonika i neutrališe štetne materije iz sintetičkih materijala. S obzirom da zadržava vlagu u svojim listovima, ne treba je često zalivati. Povrh svega, ne traži mnogo pažnje, pa je možete smestiti u bilo koji kutak u domu. 

Fikus

Fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljka s obzirom da vlaži vazduh, ispunjava ga kiseonikom, neutrališe toksine i viruse i upija dosta prašine. Najbolje uspeva u domovima sa mnogo prostora, a traži i stalnu hladovinu. Najčešća vrsta je fikus Bendžamin koji brzo raste i koji ne treba često da se zaliva. 

Povezane vesti

Lozica

Ova se biljka ponaša poput bršljana – svojim lišćem brzo obuhvati prostor oko kog raste, i "ide" prema svetlosti. Brzo se prilagođava suvom vazduhu, i postepeno ga vlaži. S druge strane, treba joj mnogo hlada i često zalivanje.

Kalanhoa 

Ova biljka s Madagaskara je stvorena za stanove sa suvim vazduhom. U listovima zadržava vlagu i pomaže u regulaciji svežine u svojoj okolini. Ne trebate je često zalivati, ali je treba pozicionirati na mesto na kom će dobijati dosta sunčeve svetlosti. 

Povezane vesti

5 biljaka koje isušuju višak vlage iz vazduha

Spatifilum

Veruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u vazduhu i reguliše klimu u prostoru, već i uništava spore plesni. Najbolji učinak ćete postići ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 Celzijevih stupnjeva. 

Kafa 

Bobice kafe pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a vazduh ispunjava prelepim tropskim mirisom. 

Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi verovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline i ubija mikrobe iz vazduha. 

Lovor

Lovor je simbol pobede, slave i veličanstva. Potiče iz suptropskog područja zbog čega voli hlad, vlažan vazduh i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz vazduha, a njegovi osušeni listovi oplemeniće ukus brojnih jela u kuhinji. 

Povezane vesti

Stablo limuna

Limunovo stablo ispunjava vazduh fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži velik broj lekovitih materija, i steriliše prostor oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svetlost i redovno zalivanje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica