Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI BAKE VIŠE VOLE UNUKE NEGO SVOJU DECU: Mozak različito reaguje na jedne i druge, a evo kako to deluje i na klince! 

Bake su veoma važne u životu mališana. Pogledajte šta su istraživanja pokazala.

 bake vise vole unuke_1912687261.jpg Izvor: Shutterstock

Mnogi kažu da su unuci najveća životna radost, a sada je urađena i prva studija, koja je pokazala da li su bake više vezane za unuke nego za sinove i ćerke.

Možda će vas zanimati

Od šezdesetih godina naučnici govore da žene mnogo duže žive zbog unučića. Takođe, neka istraživanja pretpostavljaju da bake i deke utiču na detetovo blagostanje i uspeh u školi.

Kako bi se bolje naučno dokazalo sve ovo, antropolog profesor Džejms Rilig radio je ispitivanje na 50 žena koje imaju barem jedno unuče. Magnetnom rezonancom su posmatrali kako mozak reaguje na fotografije unuka, na fotografije dece, pa i na fotografije nepoznatih mališana.

"Javlja se neverovatna aktivacija dela mozga koji je odgovoran za emocionalnu empatiju. Kada se njihovi unuci smeju, bake osećaju radost, a kada plaču, one se dodatno rastuže", naglašava se u studiji.

Interesantno je i reakcija baka na sopstvenu decu. Tu su se aktivirali drugi delovi mozga, koji su u vezi sa kognitivnom empatijom. Kao da pokušavaju da kognitivno razumeju svoje dete, pre nego da bude to na emotivnom nivou. "Emotivna empatija je sposobnost da osetite tuđa osećanja, a kognitivna je razumevanje i shvatanje zbog čega se neko tako oseća", objasnio je dr Riling.

izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica