Prelivajuće boje stvaraju sanjivi efekat jer pokrivaju spektar između dve boje, a istovremeno kreiraju dobar akcentni zid. Možda vam zvuči komplikovano, ali nije tako teško kreirati zid s ombre efektom. Trik je da pripremite zid i boje pre nego što počnete da stvarate ovaj efekat.

Možete da pokušate da ofarbate makar jedan ombre zid sami, a sve što vam je neophodno je mirna ruka i veština u mešanju i nanošenju boja. Odabir dve boje koje se dobro uklapaju odnosno kombinuju, može biti zamka pogotovo ako želite da idete iz tamnijeg u svetliji, bleđi ton.

Ako niste sigurni koje boje se dobro kombinuju, pokušajte da konsultujete stručnjake.

Analogne boje, ili boje koje imaju jednu osnovnu boju, a na kolorističkom točku se nalaze jedna pored druge - uvek će se dobro uklopiti. Izaberite dve susedne nijanse na u spektru boja kako biste dobili suptilan efekat. Ako tražite dramatičniji rezultat, preskočite jednu nijansu i izaberite boje sa suprotnih strana.

Ako planirate da se pridržavate varijacija jedne boje, moraćete odabrati svetlu nijansu i tamnu nijansu te iste boje. Imajte na umu da što je veća razlika u bojama, to je dramatičniji rezultat. Na primer, za sanjivi, umirujući efekat, možete upariti bledo pastelnu sa srednjom nijansom druge boje, ili izabrati jednu nijansu boje koja se meša sa belom. Ako više volite smeli i odvažan izgled, odaberite neki dublji spektar, počevši od neke blede nijanse zatim malo tamnije, a  završite sa nekim bogatim tonom.

Potreban vam je sledeći materijal:

- zaštitna traka

- valjak za bojenje

- 2 četke za bojenje

- metar

- olovka

- libela

- 2 kadice za boje

- tri boje po želji - svetla, srednja i tamna

Pripremite zid za bojenje i zaštitnom trakom oblepite delove koje je neophodno zaštititi. Uz pomoć valjka za bojenje obojite celi zid u najsvetliju odabranu nijansu, pa kada se taj osnovni premaz osuši, izmerite tri jednaka horizontalna područja i olovkom lagano označite njihove krajeve. Gornji deo obojite najsvetlijom nijansom, sredinu srednje tamnom, dok donji deo zida morate obojiti u najtamniju nijansu te boje. Nanesite prvo srednje tamnu boju u središnje polje, a potom najtamniju boju na donji dio zida, ostavljajući oko 30 cm prostora između ivica svakog polja boja.

U jednoj kadici za boje pomešajte najsvetliju i srednje tamnu nijansu u razmeri 50:50. Dobijenu boju nanesite na 30 cm zida koji se nalazi između područja najsvetlije i srednje tamne boje, da biste ih spojili. Zatim uzmite suvu čettku za farbanje i držeći je pod uglom brzo razmažite boju kako biste u potpunosti spojili ta dva dela zida, stopili boje i dobili prirodni prelaz od svetlije ka malo tamnijoj nijansi, odnosno željeni ombre efekat.

U drugoj kadici za boje pomešajte srednje tamnu i najtamniju boju u razmeri 50:50. Nanesite boju na donjih 30 cm zida kako biste spojili područje najtamnije i srednje tamne boje. Opet suvom četkom brzo počnite stapati boje sve dok se područja ne spoje. Nastavite četkom prelaziti preko sva tri područja sve dok ne postignete željeni nivo ombre efekta na celom zidu.

Evo jednog zanimljivog video snimka koji će vas više uputiti u tehnike ombre bojenja.