Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad je alkohol glava porodice: Kako alkoholizam u porodici utiče na dete?

Alkoholizam je porodična bolest. Ukoliko jedan član porodice pije, smatra se da je bolesna cela porodica. Kako alkoholizam u porodici utiče na dete?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Konzumiranje alkohola je pojava prema kojoj domaća javnost ima prilično tolerantan stav. Uz rakiju ili vino se oduvek nazdravljalo u mnogim situacijama - od

Granica između društveno-dozvoljenog pijenja i bolesti je tanka, u smislu da svako ko društveno-dozvoljeno pije jednog dana može da postane zavisnik

najradosnijih do najtužnijih, pa se može reći da je alkohol deo kulture našeg naroda. Ukoliko je reč o povremenom pijenju, koje stručnjaci nazivaju društveno-prihvatljivim, ima smisla govoriti o tradiciji. Međutim, svedoci smo postojanja mnogih razorenih porodica upravo zbog bolesti alkoholizma, do čega je doveo jedan ili više članova porodice.

U savremenom životu, konzumiranje alkohola je dobilo nove razmere. Ravnopravno piju muškarci i žene, mladi ljudi piju u takmičarskom duhu, a sve je češća pojava kombinovanja alkohola i sedativa - što je potencijalno smrtonosna kombinacija, jer može da dođe do prekida rada centra za disanje.

Ovaj tekst je nastao u saradnji sa primarijusom dr Rozom Panoski, psihijatrom Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, kliničkog odeljenja Klinike za bolesti zavisnosti.

Kako se postaje zavisnik od alkohola?

Postoje četiri faze u razvoju alkoholizma. Da bi neko postao zavisnik, mora da praktikuje društveno-dozvoljeno pijenje, koje nije bolest. Zatim sledi učestalije pijenje, sa malo većom količinom alkohola, kada se organizam "priprema" za bolest. Treća faza je predtoksikomanska, a četvrta toksikomanska.
Kada postoji fizička i psihička zavisnost od alkohola, reč je o bolesti. Da li neko povremeno pije veće količine alkohola, ili svakodnevno po jednu čašicu, svejedno se smatra alkoholizmom, koji se razlikuje samo po tipu.

* Delta tip zavisnika je onaj koji svakodnevno pije po jednu čašu alkohola. Ukoliko je ne popije - ima fizičke tegobe i može da doživi delirijum tremens (duševni

Alkohol u trudnoći U trudnoći nije dozvoljena ni kap alkohola. To je jedino ispravno. Studije su dokazale da dnevni unos od 29 grama alkohola, što odgovara jednoj i po čaši belog vina od 0,2 decilitra - snižava umni količnik deteta u proseku za sedam IQ bodova. Alkohol je posebno štetan u trećem trimestru.

poremećaj kojeg prate nemir, znojenje, drhtanje i halucinacije).

* Gama zavisnici mogu da ne piju mesecima, a zatim piju u kontinuitetu od nekoliko nedelja ili meseci. Oni prave mnogo problema, agresivni su, i imaju mnogo posledica.

Okolina ni jedno ni drugo ne prepoznaje kao alkoholizam. Kažu: 'Taj čovek svakog dana popije po jednu čašu, ali nikada nije pijan, normalno funkcioniše, nikoga ne ugrožava, ne viče, radi...". Ni oni koji periodično piju ne smatraju sebe zavisnicima od alkohola - jer mogu da ne piju, niti ih sredina prepoznaje kao osobe koje imaju bolest.

Granica između društveno-dozvoljenog pijenja i bolesti je tanka, u smislu da svako ko društveno-dozvoljeno pije jednog dana može da postane zavisnik. Ali, to ne znači da treba ukinuti kontrolisano i povremeno pijenje, kada čovek ne postaje fizički i

Dete koje živi u porodici alkoholičara lako izraste u nesigurnu osobu, jer nikada ne zna šta može da očekuje od svojih roditelja

psihički zavisnik od alkohola.

Kako alkoholizam u porodici utiče na dete?

Dok su sasvim mala, deca sve uče od svojih roditelja. Kada ne mogu da verbalizuju ono što vide, mogu to da pokažu neverbalnom komunikacijom. Slike koje vide, ostaju im urezane. Kao što beba nauči osmeh od svoje majke oponašanjem, tako deca u predškolskom uzrastu vide da se u porodici nešto dešava.

Mališani čuju svađu između roditelja, vide namrgođenu mamu i pijanog tatu, koji stalno spava. Ili mamu koja stalno spava, ne brine o njima, ne može da skuva ručak, nema dovoljno vremena. Stalno je nezadovoljna, pod stresom, mnogo glasnije govori, vikne i kada nema potrebe za tim. Deca vide i osećaju napetost u porodičnoj atmosferi, a to na njih ostavlja doživljaj potpuno pogrešnog načina funkcionisanja porodice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica