Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rukomet vole i dečaci i devojčice

Mini rukomet je dinamična sportska aktivnost, koja, osim što zadovoljava potrebu dece za igrom i takmičenjem, pozitivno utiče na psihosocijalni razvoj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nepravedno zapostavljen u odnosu na druge sportove sa loptom, rukomet se kod nas ipak igra širom zemlje. Prilično pažnje se posvećuje deci, koja igraju njima namenjenu verziju, mini rukomet.

Zašto rukomet vole i dečaci i devojčice, i kako izgleda baviti se ovim sportom u našoj zemlji, ispričao nam je profesor Milan Petronijević, koordinator Rukometnog saveza

Rukomet je blagodet za svu decu, a njime mogu da se bave i pojedini mališani narušenog zdravlja, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom

Srbije i član ekspertske grupe metodske komisije Evropske rukometne federacije.

-Naša iskustva se često prenose i u druge zemlje, kao što je prezentacija srpskog projekta Mini rukomet - rukomet u škole, na stručnoj konferenciji u Poljskoj. Iz tog projekta, u okviru kojeg se rukomet predstavlja školarcima tokom nastave, proistekla je Mini rukometna liga, u organizaciji Rukometnog saveza Srbije. Cilj je da se ovaj sport vrati u škole, jer se u redovnoj nastavi malo ko njime bavi, ali i da se prikažu prednosti mini lige (utakmice su na terenu i po propozicijama prilagođenim deci).


Mini rukomet

Mini rukomet je atraktivna, dinamična sportska aktivnost, oslobođena rezultatskog pritiska. Osim što zadovoljava potrebu dece za igrom i takmičenjem, pozitivno utiče na psihosocijalni razvoj. Takođe, moderan rukometaš ima fizičke i "tehničke" karakteristike atletskog desetobojca, što znači da se teži fizičkom i motoričkom

Sport za sve uzrasteRukomet je sport za decu svih uzrasta. Ne opterećuje ih velikim očekivanjima, a donosi mnogo i u fizičkom, i u mentalnom, i u emotivnom smislu, uz nezaboravne sate druženja. Talenat nije neophodan, a sport nije skup.

savršenstvu. Ovim sportom  mogu da se bave i predškolci, a najviše se radi sa decom od prvog do petog razreda, odnosno do dvanaest godina. Rukomet mogu početi da treniraju i stariji (mnogi to čine krajem osnovne škole, a posebno brzo napreduju ako su prethodno trenirali sportove poput košarke, odbojke, vaterpola), samo što tada nema prefiks "mini".

Trening prema uzrastu

Deca predškolskog i ranog školskog uzrasta izvode različite vežbe i uče osnovne rukometne veštine. Pre svega, radi se na podsticanju prirodnog razvoja, najviše kroz raznovrsne oblike igre, a mališani tako stiču i važne sportske navike. Sa dvanaest godina, više pažnje se posvećuje savladavanju specifičnih elemenata, a deca učestvuju na većem broju takmičenja i prelaze iz mini lige u prve rukometne selekcije. Kada napune 17 godina, jasno im se definišu pozicije u igri, jer se približavaju seniorskim selekcijama.

Dinamična sportska igra

Mini rukomet spada u najinteresantniju i najdinamičniju sportsku igru za decu uzrasta od šest do jedanaest godina. U njemu preovlađuju prirodni oblici kretanja: trčanje, skakanje, bacanje i hvatanje. Podržava se pravilan rast i razvoj deteta, a gotovo da nema fizičkih i motoričkih sposobnosti koje se rukometnim treningom ne razvijaju.

Istraživanja beleže kod malih rukometaša izrazitu emotivnu stabilnost, razvijenu koncentraciju i lako usmeravanje pažnje, kao i lakše pamćenje i zaključivanje u odnosu na period pre treniranja

Ovaj sport pozitivno utiče na razvoj intelektualnih sposobnosti, na zdravlje uopšte, a posebno na prevenciju telesnih deformiteta i pojedinih oboljenja. To je značajno u današnje vreme, kada ispitivanja pokazuju da deca imaju sve lošije fizičke sposobnosti, a već u najranijem uzrastu se javljaju zdravstveni problemi poput hipertenzije (visokog krvnog pritiska), dijabetesa, gojaznosti, raznih alergija... Rukomet je blagodet za svu decu, a njime mogu da se bave i pojedini mališani narušenog zdravlja, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica