Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arhitekta savetuje: Kako da uredite sobu za blizance

Pri uređenju sobe za blizance, bilo bi dobro da na samom početku odaberete najveću sobu u stanu. Nedostatak prostora može da predstavlja najveći problem, naročito kada deca malo porastu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko niste u stanju da obezbedite svakom detetu posebnu sobu, onda bi zajednička soba trebalo da bude tako uređena da se nijedno dete ne oseća «ugroženim». Dok su deca mala, zajednička soba i nedostatak prostora ne predstavljaju problem, jer deca vole zajedno da se igraju, a tako se i noću manje plaše. Ali, kada porastu, dolazi do izražaja potreba za privatnošću. Lične osobine i potrebe su tada više istaknute, naročito kada su deca suprotnog pola, pa je poželjno da se soba funkcionalno pregradi, kako bi svako dete imalo svoj kutak.

Soba treba da bude osunčana i da ima mogućnost lakog provetravanja.

Organizacija prostora

Predložila bih da se soba za blizance organizuje tako da se unapred predvide zone dečje sobe.

Zona za spavanje

Potrebno je nabaviti dva kreveca. Oni mogu da se postave u više međusobno različitih položaja. Bilo bi poželjno da su sa točkićima, kako bi njihov položaj mogao da se menja po trenutnoj potrebi, ili prilikom promene rasporeda u sobi. Važno je da nisu postavljeni u blizini prozora ili grejnih tela. Ova dva kreveca se oko treće godine života dece mogu zameniti standardnim dečjim krevetima, ili krevetom na sprat. Komoda za prepovijanje je neophodan komad nameštaja u prvim godinama života. Dobra ideja je da nabavite dve, ukoliko imaju fioke za odlaganje dečje garderobe a gornji deo može da im se skine, jer kasnije mogu da posluže kao ormančić. U neposrednoj blizini ovih komoda su police za odlaganje sredstava za ličnu higijenu dece. Ormane za odlaganje dečje garderobe možete na samom početku da nabavite u standardnim veličinama, jer deca brzo rastu i dečji nameštaj vrlo brzo može da postane neodgovarajući.

Povezane vesti

Zona za igru

Treba ostaviti dovoljno prostora za igru - zato je najbolje da sredina sobe bude prazna. Možete da je pokrijete tepihom ili toplom prostirkom, a može da bude upotpunjena i jastucima za sedenje. Ona dobija na značaju kako deca rastu. U prvim godinama života dece, ovaj prostor je veoma važan za njihov razvoj, jer se razvijaju i uče upravo kroz igru.

U prvoj godini života, ova zona nema praktičnu funkciju. U njoj može da se smesti fotelja ili dvosed za majku - kada hrani decu ili ima druga posla oko njih. U kasnijim periodima, dobija sve više na značaju, i najviše je podložna promenama. Tu se mogu naći police za decu, sa njihovim igračkama i slikovnicama, kao i stočić i stolice za decu i njihove goste. U školskom periodu, ova zona se širi, jer je deci potrebno sve više prostora za rad. Tada nastaju problemi, pošto soba može da postane mala i nepodesna za izražavanje ličnih osobina i sklonosti blizanaca.

Povezane vesti


Foto: Shutterstock

Ako su blizanci različitog pola

Soba se može na samom početku vizuelno podeliti i jasno istaći deo za devojčicu i deo za dečaka. Krevetac namenjen devojčici može da se postavi uz jedan zid, a krevetac za dečaka uz drugi - naspramni zid. Jedan zid, gde je krevet za devojčicu, može da se oboji u svetlo roze, ljubičastu ili narandžastu boju, dok zid gde je krevet za dečaka može da se oboji svetlo plavim i zelenim nijansama. Svaki od zidova može da se posebno ukrasi odgovarajućim nalepnicama i motivima. Srednji zid može da bude jednobojan. Važno je da svako dete ima svoj kutak, koji kasnije može da uredi po želji.

Kutak za devojčicu može da bude dekorativniji, sa više detalja, dok kutak za dečaka može da bude jednostavniji, sa jačim bojama. Ako je soba veća, može da se u kasnijem periodu života blizanaca pregradi nekom pregradom - improvizovanim pregradnim zidom, koji čak ne mora ni da bude u punoj visini do plafona. Prostor za igru je zajednički, u prvim godinama života deca vole da se igraju zajedno.

Tepih može da bude u geometrijskim motivima živih boja, sa  zastupljenim plavim, zelenim, roze, ljubičastim i narandžastim tonovima. Jastuci za igru i sedenje takođe mogu da budu zastupljeni u bojama koje odgovaraju i dečaku i devojčici.

Povezane vesti

Zona za učenje može da bude zajednička i u školskom dobu. U mlađim godinama, tu se nalazi stočić - koji može da bude u nekoj neutralnoj, beloj ili oker boji. Stolica za devojčicu može da bude u roze ili narandžastoj boji, a za dečaka u plavoj ili zelenoj boji. Treba kupiti po dve takve stolice, jer će svako dete poželeti da dovede svog gosta. Police u ovoj zoni mogu da budu različito obojene i ukrašene, s tim što police za devojčicu mogu da budu i neobičnih oblika. I tu treba da postoji podela. Devojčica treba da ima svoje police, u svom dezenu i boji, sa sopstvenim igračkama i slikovnicama, a dečak svoje. Najveći problem nastaje kasnije, kada deca porastu, upravo u radnoj zoni. Kada, pored kompjutera i polica za knjige, devojčici treba prostor za ulepšavanje, a dečaku prostor za neke njegove "zanimacije". Tada treba pronaći neku vrstu kompromisa.     

Kada deca malo porastu, krevet na sprat je dobro rešenje zbog nedostatka prostora. I u ovoj situaciji, svaki deo zida može da se dekoriše i prilagodi polu deteta. Odgovarajuća posteljina, igračke, nalepnice - mogu učiniti da se svako dete oseća lepo. Treba da bude zastupljena kombinacija boja na nameštaju koja odgovara i dečaku i devojčici. Čak i krevet na sprat može da se prefarba, pa tako jedan deo da bude plav ili zelen, a drugi roze ili ljubičast. To može da se primeni i na nameštaj, pa fioke ili vrata ormara za devojčicu mogu da budu u "njenim"bojama, a za dečaka u "njegovim".


Foto: Shutterstock

Soba za bliznakinje

Najbolje je adekvatno urediti spavaću zonu u sobi devojčica. Krevetići ili kreveti mogu da se postave paralelno, ali da budu razmaknuti. Između njih možete da postavite jednu zajedničku ili dve komode za odlaganje ličnih stvari, koje mogu da budu upotpunjene dekorativnim lampama. Kreveti mogu da budu jednostavnog dizajna, ili sa bočnim stranama u vidu lepo oblikovanih metalnih šipki, koje mogu da budu i u nekom posebnom stilu. Ako se soba uređuje u određenom stilu, detalji sa nameštaja - kao što su kreveti, treba na neki način da se ponove i na drugom nameštaju.

Povezane vesti

Iznad svakog kreveta na zidu mogu da se postave ogledala, slike ili fotografije svake devojčice. Jedan deo zida može da ima mural, ili da se na zidu okrečenom u određenoj boji, u određenom delu sobe, zalepi tapet sa cvetnim dezenom ili nekim drugim, po želji dece. Glavni detalji u sobi su lepa posteljina i ukrasni jastuci. Kreveti mogu da se postave i u "G" položaju.

Zona za igru u kasnijem periodu može da se upotpuni lepim foteljama. Deo za rad i učenje u mlađim godinama treba da ima stočić sa stolicama, kasnije radni sto. Devojčice su, svakako, zahtevnije od dečaka, pa treba predvideti i komodu sa ogledalom. Zidovi su u svetlo narandžastoj, zelenoj, roze, ljubičastoj, žutoj ili beloj boji.


Foto: Shutterstock

Ako su blizanci dečaci

Sobu za decu istog pola je lakše urediti. Uostalom, soba za dečake je manje zahtevna što se tiče detalja. Za lepu sobu u kojoj će da borave vaši dečaci blizanci, zid u spavaćoj zoni obojite pastelnom zelenom ili plavom bojom. Potom nekom tamnijom bojom - plavom, sivom ili braon, iscrtajte putić. Ako umete, možete na njemu da nacrtate automobile, autobuse, kamiončiće, ili iscrtajte lokomotivu koja putuje po pruzi. Zamena za crtanje mogu da budu nalepnice. Ovakve detalje može da ima posteljina ili zavese u sobi.

Povezane vesti

Tepisi mogu da budu i življih boja - sa crvenim i žutim nijansama, u kombinaciji sa plavim i zelenim. Kada dečaci porastu, i prerastu krevetac, možete da im kupite francuski krevet, ili krevet na sprat, ili krevet malo veće visine, kod kojeg se kao fioka izvlači drugi krevet. Nameštaj može da bude u oker ili braon boji. Za kasniji period života, treba predvideti prostor za odlaganje sportske opreme, kompjutera, muzičkog instrumenta, raznih stvarčica koje su karakteristične za dečake.


Foto: Shutterstock

Soba sa diznijevim junacima

Ako vaša deca vole Diznijeve ili junake iz drugih crtanih filmova, sobu možete da uredite koristeći njihove likove. Jedan zajednički zid možete da obojite u nekoj atraktivnoj boji, ne previše tamnoj. Iznad kreveta za dečaka postavite njegove omiljene junake, a isto to učinite i iznad kreveta za devojčicu. Zavese, tepisi, posteljina mogu da imaju slične ili iste detalje. Ostali zidovi mogu da budu u beloj ili u nekoj drugoj svetlijoj boji. Ukoliko deca vole baš različite crtaće, tada zid može da se podeli na dva dela i oboji različitim bojama, u skladu sa temom iz crtanog filma.

Marija Kočović, diplomirani inženjer arhitekture

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica