Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje doma: Pravilan odabir rasvete u bebinoj sobi

Ako opremate dečju sobu, ne zaboravite da se topla atmosfera postiže adekvatnom rasvetom u prostoriji.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Svetle, sunčane sobe jesu zdravi životni uslovi koji izazivaju stanja zadovoljstva, radosti i pozitivne enegrije. Pored ovih pretpostavki, specifični zahtevi bebine sobe nalažu pažljivo razmatranje rasvete.

Tokom obavljanja dnevnih aktivnosti potrebno je puno svetlosti koja obasjava celu prostoriju, a kada se beba uspavljuje, važna je prijatna, prigušena atmosfera koja se postiže rasvetom. Funkcionalnost i mogućnost za igru su u dečjim sobama primarne, pa treba imati u vidu vizuelnu stimulaciju bebe na koju rasveta utiče. Boja osvetljenja, igra svetlosti i senke, kao i svetleće igračke doprinose razvoju deteta. Između ostalih, i na taj aspekt rasvete u sobi za bebu, ukazuje Jelena Milinković, diplomirani inženjer arhitekture.

Povezane vesti

Prilikom odabira rasvete i pravljenja poretka osvetljenja u bebinoj sobi,  trebalo bi početi od što većeg iskorišćenja dnevnog svetla. Bilo bi dobro da je dečja soba najosvetljenija prostorija u stanu. Važno je da su prozori što viši, jer će na taj način dnevna svetlost dublje prodirati u prostoriju.

Ako je soba mala, naspram prozora trebalo bi da je naslonjen nameštaj u svetlijim nijansama. Svetlo je u uskoj vezi sa bojama i materijalizacijom površina - svetle boje reflektuju svetlost iz izvora, difuzno je raspršuju po prostoriji. Ako je nameštaj taman, upiće svetlost i neće je isijavati.


Foto: Shutterstock

Kako se planira rasveta u sobi za bebu?

Obično se u razmišljanjima o rasveti ignoriše dnevno svetlo, a to je pogrešno. Ako je prostorija duboka ili sa nedovoljno visokim prozorima, trebalo bi da se dopuni veštačom rasvetom i tokom dana, ali ne u celoj prostoriji. Cilj je što ugodniji osećaj onoga ko u toj sobi boravi.

Povezane vesti

Koje osvetljenje se preporučuje za bebinu sobu?

U dečjim sobama se najčešće postavljaju plafonjere ili visilice veselih, dečjih motiva. Ako nema mogućnosti za  plafonsku rasvetu, postaviće se zidne lampe. Najmodernije rešenje je skrivena rasveta u plafonu, a odnosi se na halogenu rasvetu koja dolazi iz spuštenog plafona.

Osim opšteg, koje još osvetljenje je potrebno u bebinoj sobi?

To je, pre svega, radno osvetljenje namenjeno za specifične radnje kao što su menjanje pelena ili hranjenje. Ono ne treba da obasjava celu sobu, već samo površine koje se koriste u određenom trenutku. Naročito je zgodno noću kada se beba presvlači, a svetlo iz lampe je usmereno samo na  komodu za povijanje.

Bebina soba i novogodišnji praznici

Tokom novogodišnjih praznika dečja soba ne bi trebalo da se preuređuje, već dekoriše aplikacijama na zidu, prozoru, prostirkama. Soba treba da se uredi svečano, da malo više svetluca, ali to ne znači da je dobro postaviti i uključiti novogodišnje lampice.Jelka se ne stavlja u bebinu sobu, ali može da se postavi aplikacija sa jelkom. Kugle i drugi ukrasi za jelku mogu da se okače na različitim visinama na prozoru, plafonu. Lepo je da se pojave tipično novogodišnji detalji, što i podrazumeva uređenje bebine sobe tokom aktuelnih praznika.

Potrebno je i ambijentalno, prigušeno svetlo. Koristi se u cilju stvaranja prijatne, „ušuškane" atmosfere za uspavljivanje bebe ili noćno hranjenje. Najčešće su to stone lampe koje ne treba postavljati na police iznad bebinog kreveca, da ne bi pale. Takođe, ne treba ostaviti kablove na dohvat bebine ručice.

Ambijentalno svetlo može da se dobije i od opšteg svetla korišćenjem potenciometra. Kada je potrebno opšte osvetljenje, potenciometar se drži  na maksimumu, i obrnuto, kada je potrebno ambijentalno osvetljenje, na minimumu.

Koja boja svetla je prikladna za dečju sobu?

Veštačka rasveta treba da bude što približnija dnevnoj svetlosti, da je što više imitira, kako bi što manje zamarala oči. Opšte i radno svetlo trebalo bi da je belo, a ambijentalno svetlo - žute boje.

Različite vrste svetlosti ne bi trebalo da se koriste istovremeno, da se ne mešaju boje. Na primer, ne bi trebalo da se kombinuje bela svetlost iz spuštenih plafona i ambijentalno svetlo koje je žuto.


Foto: Shutterstock

Koja rasvetna tela su najpogodnija za bebinu sobu?

Plafonjerka ili visilica su dobro rešenje za opšte osvetljenje u bebinoj sobi, a ako postoji spušteni plafon, može da se koristi i halogena rasveta.

Povezane vesti

Na primer, fluo rasveta - neonke daju ravnomerno osvetljenje, ali one se ne stavljaju u dečju sobu. Mogu da se koriste kao dekoritivno svetlo, skrivene na plafonu da bi se još više osvetlio prostor, ali nije neophodno.

Kod dečjih soba važan je izbor lampi. Postoje dečji programi i lepo je izabrati onu koja je u interesantnom obliku. Postoje i lampe koje bacaju senke i veoma su interesantne za dete. Sama rasveta treba da bude u skladu sa celim enterijerom sobe, da prati boje.

Da li postoje još neka rešenja za rasvetu u bebinoj sobi?

Najnovije u ponudi je LED rasveta koja troši malo električne energije i ima dug vek trajanja. Zove se i „sigurnosno svetlo", jer je na dodir hladna. Nešto je skuplja, ali pruža beskrajne mogućnosti za maštovito uređenje prostorija. U bebinoj sobi može da se pojavi u visini kreveca kao svetlosna traka, da bi se naglasio neki deo.

Milica Gacin

Najnovije

Vesti

Porodica