9 prednosti rednovnih intimnih odnosa: Poboljšavaju san, imunitet, a mogu da ublaže i simptome PMS-a

Se** nije samo zadovoljstvo ili intimnost – on takođe ima neke iznenađujuće zdravstvene prednosti. Od jačanja imunološkog sistema do poboljšanja sna, evo 9 prednosti zdravog se**ualnog života za koje možda niste znali.

Shutterstock

Redovan se** može da poboljša raspoloženje, ublaži stres i poboljša zdravlje srca. Kada ste pod stresom, vaše telo oslobađa hormon koji se zove kortizol. Iako male količine kortizola pomažu telu da pravilno funkcioniše, previše čini da se osećate napeto ili istrošeno. Ali intimni odnosti pokreću oslobađanje endorfina - hormona sreće koji vam može podići raspoloženje i pomoći da se nivo kortizola vrati u normalu.

Intimni odnosi takođe stimulišu oslobađanje oksitocina, poznatog kao „hormon ljubavi“, koji vam pomaže da se osećate opušteno i povezanije sa svojim partnerom, još više snižavajući nivo stresa.

Pomaže da zaspite

Među hormonima koje vaše telo oslobađa tokom se**a, posebno tokom orgazma, je prolaktin. Prolaktin igra ulogu u regulisanju sna. Nakon se**a, porast prolaktina je u velikoj meri odgovoran za osećaj pospanosti, opuštenosti koji često sledi. Ovo ne samo da vam pomaže da lakše zaspite, već i podržava dublji, mirniji san.

Jača imuni sistem

Se** može da ojača vaš imuni sistem povećanjem proizvodnje antitela koja štite od infekcija, uključujući humani papiloma virus (HPV). Jedna mala studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Vilks u Pensilvaniji otkrila je da studenti koji su imali se** tri ili više puta nedeljno imaju više antitela imunoglobulina A u pljuvački, što poboljšava sposobnost tela da se bori protiv nekih virusa i bakterija.

Jedna od najboljih stvari koje možete da učinite za svoj imuni sistem je da spavate dovoljno kvalitetno svake noći. Budući da je se** povezan sa boljim snom, njegovo redovno konzimanje može da pomogne u jačanju vašeg ukupnog imunološkog zdravlja.

Prirodno ublažavanje bolova

Isti hormoni koji pomažu telu da upravlja stresom takođe deluju kao prirodna pomagala protiv bolova. Tokom se**a, vaše telo preplavljuje endorfin, koji u interakciji sa receptorima za bol u mozgu blokira prenos signala za bol. Istraživanje Univerziteta u Minsteru iz 2013. pokazalo je da je se** pomogao ljudima koji imaju napade migrene ili klaster glavobolje.

Podržava menstrualno zdravlje

Ako dobijete grčeve tokom menstruacije, se** može pomoći u ublažavanju tegoba. Grčevi se dešavaju kada se vaša materica kontrahuje da odbaci svoju sluznicu. Dok orgazami takođe izazivaju kontrakcije mišića materice, nakon njih sledi oslobađanje koje može da ublaži napetost. Ako vam nije prijatan se** tokom menstruacije, ma**urbacija ima iste prednosti.

Neka istraživanja sugerišu da redovan se** pomaže u balansiranju reproduktivnih hormona kao što je estrogen i podržava doslednu ovulaciju kod žena sa normalnim menstrualnim ciklusom koje ne koriste hormonsku kontrolu rađanja.

Koristi za mentalno zdravlje

Tokom se**a, telo oslobađa hormone kao što su endorfini, oksitocin i dopamin. Ovi hormoni pomažu u smanjenju stresa, podižu raspoloženje i produbljuju emocionalnu intimnost sa partnerom — sve to doprinosi boljem mentalnom zdravlju. Neke studije čak sugerišu da je redovna se**ualna aktivnost povezana sa nižim stopama depresije. U jednoj anketi koja je obuhvatila 16.000 odraslih Amerikanaca, ispitanici su rekli da se sa intimnim odnosima bar jednom nedeljno mnogo srećnije.

Jača karlično dno

Kada doživite orgazam, mišići karličnog dna se prirodno skupljaju i opuštaju, dajući im nežan trening. Ovi mišići podržavaju vašu bešiku, creva i matericu (kod žena) ili prostatu (kod muškaraca). Oni takođe igraju ulogu tokom se**a. Za žene, mogućnost opuštanja karličnog dna može da poveća uzbuđenje i olakša doživljavanje orgazma; za muškarce, mišići karličnog dna pomažu u kontroli erekcije i ejakulacije. Jačanje ovih mišića ne samo da učini se** prijatnijim, već vam daje i bolju kontrolu nad bešikom, smanjujući šanse da se borite sa inkontinencijom kako starite.

Može da poboljša zdravlje srca

Se** može biti dobar za vaše srce na nekoliko različitih načina. Povećava broj otkucaja srca, što je odlično za cirkulaciju i pomaže u održavanju krvnog pritiska u zdravom opsegu. Neka istraživanja sugerišu da bi za mlađe, zdrave muškarce, redovan se** mogao biti povezan sa manjim rizikom od kasnijeg srčanog problema.

Za žene, jedna studija je pokazala da je kvalitet njihovog se**ualnog iskustva, a ne koliko često su imale odnose, povezan sa smanjenim rizikom od srčanih problema. Druga studija iz 2020. pokazala je da su pacijenti sa srčanim udarom koji su imali se** najmanje jednom nedeljno imali 10 posto manje šanse da umru od srčanih bolesti. Ali potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumela ova veza, a individualno zdravlje verovatno takođe igra ulogu.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids