Prehlade, ali i razni virusi glavni su krivci što se deca često razbolevaju tokom zime. Zapušen nosić, kijavica, kašalj, povišena temperatura kod mališana, simptomi su sa kojima se roditelji male dece redovno bore. Pedijatar dr Mona Amin, koja je takođe i majka, dala je iz prve ruke savete koji bi mogli da vam pomognu.

"Kao pedijatar i majka, svesna sam koliko je teško kada se ono razboli. Uvek želimo da nam dete bude zdravo i srećno tokom detinjstva, ali su kašljanje i kijanje česta pojava, ponekad i temperatura", preneo je portal parents.com njene reči.

Ona je istakla da je imunitet važan u zaštiti od prehlada i virusa, mada naravno dete ponekad mora i da se razboli, koliko god da ima jak imunitet. Ovo su saveti dr Amin koji će pomoći, ako ne da sasvim izbegnete infekcije ove sezone, onda barem da ih bude manje.

Higijena

Virusi se lako prenose, naročito među decom koja su sklona da sve pipnu i da stavljaju ruke u usta. Zato je jako važno da naučite mališana da redovno pere ruke – posle igre napolju, pre jela, posle odlaska u toalet, kada na njima vidno ima prljavštine.

Kada dete kija ili kašlje, najbolje je da ga naučite da usta i nos prekrije rukom ili laktom.

Jak imunitet

Jasno je da je jak imunitet važan saveznik u borbi protiv prehlada i virusa, zato stavite akcenat na dovoljno sna, zdravu ishranu koja uključuje unos voća i povrća, što manje stresa i redovnu fizičku aktivnost.

Takođe, redovan boravak napolju je važan zbog vitamina D.

Vakcine

Pedijatar dr Amin ističe da vakcine jačaju imunitet i štite od raznih bolesti.

"Uprkos dezinformacijama koje se mogu čuti, vakcine ne oduzimaju telu sposobnost da se izbori sa bolestima, niti narušavaju imunitet, naprotiv – jačaju ga", poručuje ona.

Osnovni lekovi

Doktorka savetuje da u kući uvek imate sirup za kašalj, med, nešto od sirupa ili lekova za temperaturu, naravno sve prilagođeno uzrastu deteta. Time nećete sprečiti da se dete razboli, ali ćete poštedeti sebe muke da morate da trčite i tražite koja apoteka radi kada vam ovi lekovi zatrebaju.

Neka ostane kod kuće kad je bolesno

"Iz prve ruke znam kako je teško kada su deca bolesna. Međutim, važno je da mališan ostane kod kuće ne samo da se drugi ne bi razboleli, već da bi se i on brže i lakše oporavio. Svi mi nekad pošaljemo dete u školu previše rano. Njegov imunitet je još narušen, pa vrlo lako može opet da se zarazi nekim virusom. A imajte na umu da detetu nije nimalo lako da sedi tako bolesno i malaksalo na časovima", rekla je dr Amin.

Ona je istakla preporuku da dete ne šaljete u kolektiv barem 24 sata nakon što prestane da ima povišenu temperaturu, kao i da sačekate da se mališanu skoro potpuno vrati raspoloženje i živost.

BONUS VIDEO:

BILDUJTE IMUNITET: Stručnjaci otkrivaju šta da jedete, a da ostanete zdravi Kurir TV

(Yumama/N. Z.)