Vazektomija je oblik kontrole rađanja. Sprečava oslobađanje semena tokom ejakulacije. Tokom postupka, cev koja se zove vas deferens, semenovod, se preseče ili blokira. Vas deferens je kanal koji prenosi sper**u od testisa do uretre. Iako je vazektomija teoretski reverzibilna, preokret ne funkcioniše uvek. Trebalo bi da razmislite o vazektomiji samo ako ste sigurni da ne želite da imate više dece.

Muškarci su često skeptični kada je ova procedura u pitanju i nerado se na nju odlučuju. Ovaj muž, izneo je svoje razloge zašto odbija ovakvu kontracepciju.

“Ne želim vazektomiju i rekao sam joj da sam spreman da koristim kondome i istražim druge opcije za sprečavanje trudnoće ako više ne želi da ona bude na kontroli rađanja. Nije joj se dopao ovaj odgovor i insistirala je da moram na vazektomiju, pa je čak i zakazala pregled kod doktora.

Ne želim vazektomiju jer ima mnogo nepoznanica u životu i ne želim da trajno oduzmem svoj izbor da nemam buduću decu ako se nešto desi i ostanem razveden ili udovac. Prva žena mog oca umrla je neočekivano kada su moji brat i sestra imali 6 i 9 godina, a pet godina kasnije oženio se mojom majkom i dobio mene i moje sestre. Pokušao sam da nateram svoju ženu da odloži ovaj razgovor i priča o tome kasnije, kada emocije nisu bile tako jake zbog tako velikog događaja, ali ona to nije pustila i nastavila je pritiskati.

Konačno sam joj rekao svoj razlog - da ako se ikada razvedemo ili joj se nešto desi, ne želim da oduzimam mogućnost da imam još dece. Kao što se i očekivalo, ovo nije prošlo dobro i imali smo veliku svađu, zbog čega je ona otišla da provede vikend kod svoje sestre. Došla je kući, ali je ljuta na mene i tvrdi sve - od toga da je stvarno ne volim ako razmišljam o deci sa drugom ženom do optuživanja da je varam i planiram razvod. Trudim se da budem strpljiv i razumem. Pokušao sam da objasnim situaciju kao što je naš predbračni ugovor (koji je ona predložila), a to što smo ga potpisali ne znači da razmišljamo o razvodu pre nego što se venčamo. Ne znam šta drugo da radim. Pokušali smo da razgovaramo sa bračnim terapeutom, ali sesija nije bila produktivna. Oboje idemo na terapiju pojedinačno, ali ne znam da li ona priča o situaciji sa svojim terapeutom. Pre nekoliko meseci naša veza je bila topla i puna ljubavi, i osećao sam se kao da smo partneri koji mogu iskreno da komuniciraju jedno sa drugim, a sada je moj brak hladan, udaljen i gorak. Ne znam kako da nas vratim na pravi put.”

Cilj vazektomije je da u spe**i pojedinca nema spe**atozoida, tako da ne mogu izazvati trudnoću. Da bi došlo do trudnoće, spe**a mora da putuje od testisa do uretre. Zatvaranje ili sečenje semenovoda sprečava spe**u da dospe u uretru. Vazektomija je jedna od najefikasnijih metoda kontrole rađanja. Prema Američkom urološkom udruženju, trudnoća će se pojaviti u otprilike 1 od svakih 2.000 parova kod kojih je partner imao vazektomiju.

Kako se izvodi vazektomija?

Vazektomija se mora obaviti u ordinaciji vašeg lekara ili medicinskoj ustanovi. To je mala operacija, ali je ipak operacija. Većinu vazektomija obavljaju urolozi, specijalisti koji se fokusiraju na stanja koja utiču na urinarni trakt i reproduktivno zdravlje muškaraca. Postoje dve uobičajene vrste vazektomije: konvencionalne i bez skalpela. Obe ove procedure obično uključuju lokalnu anesteziju, ali u nekim slučajevima može se savetovati i poseta bolnici pod opštom anestezijom.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore