“Preselio sam se u Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) 2020. godine da bih radio za međunarodnu agenciju za podučavanje. Od tada sam podučavao decu iz nekih od najelitnijih porodica Dubaija - milionera i milijardera koji su zaradili novac od ulaganja u naftu, tehnoloških startapova i drugih preduzetničkih poduhvata. Jedna od porodica kojoj sam predavao živela je u jednom od najskupljih stanova u Dubaiju, koji je imao umetničku sobu, sobu za masažu, teretanu i bioskop. Prostirio se na pet spratova, a imao je i privatni lift i pse čuvare na vratima.

Porodice poput ovih često su imale desetine osoblja, uključujući obezbeđenje, sobarice, vozače, kuvare, dadilje i naravno učitelje.
Roditelji često nisu bili u blizini, ali oni koje sam sretao bili su skoro uvek prijateljski nastrojeni prema meni. Najviše sam kontaktirao sa dadiljama koje su deci bile na raspolaganju. Kuvali bi mi večeru i donosili piće, i skoro sam se osećao kao da sam deo porodice, kao stariji brat.

Jedan od mojih mlađih učenika imao je svoju učionicu po meri u porodičnoj kući — bila je bolje opremljena od bilo čega što biste ikada videli u normalnoj školi. Pošto sam jednom završio čas likovnog i uradi sam sa njim, rekao sam da moramo da počistimo nered.

„Apsolutno ne“, rekao je. "Ne plaćam ja tebi da čistiš. Plaćam njoj da čisti", dok je pokazao na dadilju.

Sa još jednim detetom, koje je tada imalo oko sedam godina, proučavali smo ptice na biologiji i on je zahtevao da dobijemo sovu da to posmatra. Sledeći put kada sam otišao u kuću, na kuhinjskom pultu sedela je sova.

Drugom učeniku je brat rekao da se „ne trudi da radi bilo kakav posao“ jer bi „tata to rešio“. Zatim mi je platio 3000 dolara da uradim njegov domaći zadatak za njega.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore