Dr Šeron Tejt ističe da je najvažnije da pacijentkinje budu upoznate sa mogućim simptomima raka jajnika kako bi se dijagnostikovao u najranijoj fazi. U velikom broju slučajeva žene dođu jako kasno, posebno zato što pojedine uobičajne tegobe pripisuju nekim drugim stvarima ne razmišljajući da mogu da budu znak nečeg ozbiljnog. Ovi simptomi ne moraju nižno da znače da imate rak jajnika, ali mogu da budu znak da treba da odete na pregled:

Nadutost stomaka

Ukoliko uporno imate ovaj problem sa stomakom, to takođe može da bude simptom raka jajnika koji ne treba da zanemarite. "Ovarian Cancer Action" objašnjava da nadimanje može biti i rezultat ascitesa, što je prisustvo tečnosti u stomaku. "Cancer Research UK" navodi: "Kada se ćelije raka prošire na sluznicu abdomena, one mogu da ga iritiraju i izazovu nakupljanje tečnosti."

Prebrz osećaj sitosti tokom obroka

Kao i prethodni simptom može da bude uzrokovan tumorom ili ascitesom. Manifestuje se tako što ne osećate glad jer tečnost pritiska druge organe u vašem stomaku."Ginae Centre", privatna klinika u Londonu, kaže da ovo "može izazvati osećaj mučnine, neprijatnost ili kao da ste već siti."

bol-leđa.jpg
Shutterstock Bol u leđima

Bol u leđima

Bol u leđima je uobičajen simptom raka jajnika, ali se obično samo odbacuje kao nešto drugo.

Uporni bolovi u stomaku, kukovima i karlici

Iako možda zvuči nepovezano sa rakom jajnika, ako se tumor širi u abdomen ili karlicu, može iritirati tkivo u donjem delu leđa, kažu stručnjaci. Ako je bol uporan, nov za vas i ne može se lako pripisati drugim faktorima, trebalo bi da potražite savet od svog lekara opšte prakse.

žena-bol stoamka-toalet.jpg
Shutterstock Četo uriniranje

Češće uriniranje

Čest odlazak u toalet može biti znak infekcije. Prema dr Tejtu, hitnost mokrenja može da bude uzrokovana tumorom ili ascitesom. Kada tumor raste u predelu karlice, u ovom slučaju na jajnicima, može da pritisne bešiku.

Neobično krvarenje

Krvarenje između menstruacije, ili čak nakon menopauze, može biti znak raka jajnika. Kod većine žena, do abnormalnog krvarenja dolazi usled hormonske neravnoteže, ali stručnjaci kažu da je potrebno ipak da proverite. Jaka i nepravilna krvarenja, posebno između menstruacija, upozoravaju na tumor.

"Ako imate neke od ovih simptoma, obratite se svom lekaru. Možda nije ništa opasno, ali je najbolje da budete sigurni," objasnila je dr Tejt.

(Yumama)