Svaka žena barem jednom u životu doživi neku vrstu urinarne infekcije, koja bude ispraćena peckanjem, neprijatnostima, a nekada se mogu udružiti i sa polnim infekcijama. Obično ih izazivaju bakterije, paraziiti i virusi.

Najčešće urinarne infekcije izaziva ešerihija koli.

Jedan od uzročnika ove infekcije mogu biti i nezaštićeni polni odnosi. "Tu je reč o kombinaciji polnih i uranarnih infekcija. Leto je vreme odmora, putovanja, ljudi se slobodnije ponašaju i najčešće posle intimnog odnosa nastaju problemi urogenitalnog trakta", navodi potpukovnik dr Ivica Nikolić iz Klinike za urologiju VMA. Ove infekcije se najčešće leče antibioticima i uroantisepticima, a nekada mogu pomoći i čajevi (uvin, peršun, origano).

Koje su najčešće polne infekcije kod žena?

1. Hlamidija

Za hlamidiju se kaže da je tiha bolest, jer tri četvrtine žena i oko polovina inficiranih muškaraca nema jasne simptome. Prvi simptomi se mogu javiti tek jednu do tri nedelje od infekcije, a kod žena su to pojačani vaginalni iscedak koji može imati neprijatan miris, krvarenje između ciklusa, bolni ciklusi, bol tokom seksualnih odnosa, osećaj svraba i peckanja oko vagine, prilikom mokrenja.

2. Genitalni herpes

Ova infekcija se manifestuje pojavom mehurića i ranica na genitalijama koji su praćeni osećajem bola, svraba ili pečenja. Plikovi se javljaju u periodu od tri nedelje do tri meseca od kontakta sa zaraženom osobom.

3. Kondilomi ili genitalne bradavice

Javljaju se kod oba pola, ali kod žena promenene češće imaju klinički manifestan i vidljiv oblik. Kod žena se obično nalaze u predelu velikih i malih usmina, vaginalnog ulaza i sluzokože analnog predela.

yumama/blic